Suomen nuorin yrittäjä

Oman yrityksen perustaminen voi olla nuorten mielestä vähän pelottavakin ajatus. Mä haluan kuitenkin kertoa, että ei se oikeasti oo yhtään pelottavaa tai vaikeeta. Kun on hyvä tukiverkosto, niin oon ihan varma, että muutkin selviää yrittäjyyteen liittyvistä haasteista hyvin.

Olen Korumies-Arvi, 11-vuotias yrittäjä. Harrastan esteratsastusta ja haluan isona kilparatsastajaksi. Edellisellä hevosellani Nasulla on nivelrikkoa jalassa, enkä voinut enää kisata sillä korkeita esteluokkia. Tarvitsen uuden hevosen ja halusin kovasti hankkia töitä, jotta se olis mahdollista, mutta nuori ikä osoittautui haasteeksi. Sitten päätinkin ryhtyä yrittäjäksi. Mä siis suunnittelen, teen ja myyn koruja.

Voisin kertoa muillekin nuorille pari juttua näistä yrittäjäasioista. Aika moni varmaan pelkää, että heti kun tienaa jotain, niin verottaja vie ainakin puolet pois. Oikeastihan se on niin, että jos nuori saa vain vähän tuloja, ei siitä tarvitse maksaa veroa ollenkaan. Tulot pitää kuitenkin ilmoittaa aina.

Aloitin kaupanteon vuoden 2015 syksyllä. Olin silloin vielä 10-vuotias. Kaupanteko osoittautui kannattavaksi, joten halusin perustaa ihan oikean yrityksen. Oman y-tunnuksen kautta voin pyörittää korubisnestäni virallisesti. Minulla on apuna kirjanpidossa ja verojuttujen hoidossa kirjanpitäjä. Se on hyvä juttu, koska saan keskittyä koulunkäyntiin sekä bisnekseeni ja tiedän, että tärkeät paperiasiat ovat luotettavan kirjanpitäjän hoidossa. Sain aloitustilanteessa tosi paljon apua myös äidiltä ja verottajalta. Verottajaa ei todellakaan tarvitse pelätä, vaan kaikki virkailijat on ollut aina tosi kivoja ja apua saa kyllä, kunhan vaan kysyy.

Yrittäjäksi ryhdyttyäni olen oppinut vaikka kuinka paljon uusia asioita! Mun mielestä yrittäjänä olemisessa on hauskaa se, että näkee onnistuvansa näinkin suuressa asiassa. Mä olen vasta 11-vuotias ja kun vaan päätin, niin sain hankittua rahat hevoseen – eli mikä estää tekemästä asioita unelmien eteen? Vain oma pää ratkasee, saavuttaako ne vai ei. Esteet on tehty ylitettäviksi!