Finlands yngsta företagare

Ungdomar kan till och med vara lite rädda för att grunda ett eget företag. Jag vill ändå säga att det faktiskt inte alls är skrämmande eller svårt. Om man har ett bra nätverk så är jag helt säker att andra också klarar av företagandets utmaningar.

Jag är Korumies-Arvi, företagare, elva år. Hinderritt är min hobby och jag vill bli tävlingsryttare som stor. Min förra häst Nasu hade förslitningar i lederna så jag kunde inte hoppa högre hinder med den. Jag behövde en ny häst och jag ville jättegärna jobba för detta, men det visade sig vara svårt när jag var så ung. Så jag bestämde mig för att bli företagare. Alltså jag designar, gör och säljer smycken.

Jag skulle kunna berätta ett par grejer om det här med företagande åt andra ungdomar också. Ganska många är säkert rädda föra att skattebjörnen tar åtminstone hälften så fort man tjänar något. Fast egentligen är det ju så att om en ung person bara får lite inkomster så behöver man inte alls betala skatt. Men man måste ändå alltid deklarera sina inkomster.

Jag började med affärerna hösten 2015. Då var jag bara tio år. Det visade sig att affärerna var lönsamma så jag ville grunda ett helt riktigt företag. Med ett eget FO-nummer kan jag driva min smyckebusiness officiellt. Bokföraren hjälper mig med bokföring och att sköta skattefrågor. Det är bra det för då kan jag koncentrera mig på skolan och min business och jag vet att de viktiga pappersarbetet sköts av en pålitlig bokförare. I början fick jag jättemycket hjälp av mamma och beskattaren. Man behöver faktiskt inte vara rädd för skattebjörnen. Alla tjänstemän har varit jättevänliga och man får alltid hjälp bara man frågar.

Sedan jag blev företagare har jag lärt mig fast hur mycket nytt! Jag tycker det är kul att vara företagare när man ser att man lyckas med en så här stor grej. Jag var ju bara elva bast när jag bara bestämde mig att skaffa pengar till en häst – vad hindrar dig från att förverkliga dina drömmar? Det är bara du själv som kan bestämma om du kan göra det eller inte. Hinder är gjorda för att överstigas!