Man kan bli överraskad av företagsflugan

När jag var yngre såg jag företagandet som ett monster som man borde undvika in i det sista, jag tänkte att den som vill bli företagare måste vara en arbetsnarkoman eller lite galen.

Jag är företagarson och som barn fäste jag mest vikt vid de negativa sidorna av företagandet; pappa var alltid på jobb och hemma stirrade han stint på datorn. Det här minnet delar jag säkert med många företagares barn. Tänkte vi någonsin på hur fantastiskt det var att se någon ge sitt allt för det som den verkligen gillar Känns det som ett jobb om man gillar det jättemycket?

Ända tills jag var 22 år tänkte jag ungefär som alla mina bekanta. Man skaffar sig en utbildning och börjar jobba på något intressant företag. Man får mer erfarenheter och går sakta framåt i karriären. Då studerade jag i teknikbranschen och funderade om jag valt helt rätt studieinriktning. Till all lycka ingick även grunderna i företagsekonomi i våra studier och det var just då som jag blev biten av någon sorts insekt som jag senare har döpt till företagarflugan. Det beror jättemycket på utbildningen hur skrämmande man tycker att företagandet verkar.

Efter att jag blivit biten av flugan bytte jag studieinriktning till företagande. Där grundade studiekompisarna och jag  ett företag. Det var mitt första företag. Vi valde andelslaget som företagsform eftersom det var ekonomiskt sett det fördelaktigaste och vi ville att var och en skulle ha en lika andel i företaget. Vi var åtta personer med och grundade. I början var vi lite rädda för papperskriget men till all tur märkte vi att man får hjälp när man frågar. Andelslagets formella regler, införande i olika register och andra saker vi funderade på vid grundandet kunde snabbt redas ut i vår skola. Man får också hjälp på nätet, exempelvis från Patent- och registerstyrelsens eller Nyföretagarcentralens webbplats.

De som blir företagare har vanligen en affärsidé som de vill förverkliga. Det var lite intressant med vårt företag, för vi hade ingen affärsidé när vi grundade det. Det uppstod kostnader och medlen på bankkontot började sina men vi sökte verkligen inte om lån utan bestämde oss för att sälja vårt kunnande i form av arbete. I början erbjöd vi handräckning åt företag i olika uppgifter och så utvecklades vår verksamhet så småningom. När studierna framskred inriktade vi oss inom olika kompetensområden, somliga satsade på försäljning och exempelvis jag blev ekonomistyrningsproffs. Nu fyller vårt andelslag snart tre år och mycket gott har startat sedan vi grundade företaget. I nuläget erbjuder vårt andelslag bland annat följande affärsverksamheter: affär som säljer damkläder, produktion av upplevelsetjänster och evenemang, utbildningstjänster och bokföringsbyrå. Vi knoppade av vår affärsverksamhet för escape rooms till ett aktiebolag där två av våra medlemmar är med. Även jag håller på att grunda ett aktiebolag med min polare där jag ska jobba med planering av it-system och program. Det föds hela tiden nya idéer så det kan hända att jag gör karriär som serieföretagare.

Att starta ett företag kräver inte så mycket annat än en affärsidé och förmågan att testa idén. Man kan alltid överföra allt annat, såsom bokföring, deklarationer och andra lagstadgade skyldigheter åt utomstående!