Tack till skattebetalarna!

Jag är djupt tacksam över att jag under min tävlingskarriär fick betydande stöd av Finlands olympiska kommitté och av Finlands konståkningsförbund, som i sin tur finansieras av staten. Statens kassa drygas ju ut av skattebetalarna så jag är tacksam för varje skattebetalande finländare för att jag fick en chans att förverkliga mina drömmar och representera Finland i många stortävlingar och i OS.

Någon kan ju fundera på varför skattebetalarna ska understöda toppidrottare. Kunde man inte styra pengarna till något “vettigare”, såsom hälsovård eller utbildning? Helt en bra sak att fundera på tycker jag. Jag tror ändå att idrottarna har en viktig roll i samhället. Inte bara som sådana som för med sig medaljer och synlighet, utan även som samhällets påverkare och förebilder bland barn och unga. Jag kommer ju ihåg hur mycket jag som barn gillade särskilt idrottarna i min egen gren och ville ta efter dem i nästan allt, från skridskostil till frisör och sättet att prata. Alla deras tankar kring sporten och livet intresserade mig jättemycket, och därför känner jag nu att min egen uppgift som rollmodell är ansvarsfull och viktig.

Nu för tiden bor jag en del av året i New York. Jag har tidigare bott i Italien och i Tyskland och jag har besökt tiotals olika länder under min karriär. Vart jag än åker i världen kan jag helt ärligt säga att jag aldrig har stött på så omfattande och bra service och omständigheter finansierade med skattemedel som i Finland. Hit betalar även jag gärna fortfarande skatt. Mina amerikanska kompisar är avundsjuka på att utbildningen är gratis i Finland, på sjukvården, de långa familjeledigheterna, rådgivningen osv. Vissa har till och med frågat varför jag överhuvudtaget skulle vilja flytta utomlands när det är så bra och effektivt ordnat i mitt hemland. Bra fråga. Kanske för att uppskatta Finland ännu mer, dess rena natur och välskötta samhälle.

Jag tycker det är fint att Skatteförvaltningen har gjort denna undervisningssajt eftersom jag själv hade haft nytta av en sådan i tiderna. Jag har fortfarande många funderingar och frågor kring skatterna som det är bra att leta svar på. När jag var yngre tog jag inte alltid tillräckligt noga reda på saker och därför blev det fel i beskattningen. Tursamt nog kan man lära sig av felen och i dagsläget är jag ofta i kontakt med skattebyrån via min bokförare, och jag försöker alltid på förhand ta reda på hur jag ska handla i en viss situation. Ibland är dom även på skattebyrån förundrade över någon situation som jag har i mitt jobb som proffsskridskoåkare-företagare (ganska ovanligt yrke i Finland ;)). Men tillsammans kan vi fundera och reda ut en lösning ganska snabbt. Det lönar sig alltid att fråga!