Veroilmoitus OmaVerossa -ohjevideo

Muutosten tekeminen verotukseen itse netissä on tosi helppoa! Palveluun kirjautumisen jälkeen pääset muuttamaan esitäytetyn veroilmoituksen tietoja kohdasta ”veroilmoitukset ja verotustiedot”. Valitse oikea kohdevuosi. Yleisin muutos, jota verotukseen tehdään, on matkakulujen ilmoittaminen. Matkat vähennetään aina halvimman mahdollisen kulkuneuvon mukaan. Jos siis kuljet omalla autolla työmatkasi, pitää sinulla olla perusteltu syy sille, miksi vähennys tehdään oman auton käytön mukaan. Jos perustelua ei ole, lasket kulut halvimmalla mahdollisella kulkuneuvolla, joka on usein esimerkiksi juna tai bussi.

Kuvitellaan, että olisit ollut koko viimevuoden saman työnantajan palveluksessa. Matkapäivien määrä on ollut 236 päivää ja yhdensuuntaisen matkan pituus 25 km. Sinun tapauksessasi julkisilla kulkuneuvoilla matkustaminen ei olisi ollut mahdollista, joten voit laskea vähennyksen oman auton käytön mukaan.

Matkakulut löytyvät neljänneltä välilehdeltä Muut vähennykset. Pääset ilmoittamaan muutoksia klikkaamalla ensiksi ”kyllä” kohdassa ”matkakulut” ja sen jälkeen ”lisää uusi matkakulu”.

Valitse vaihtoehdot ”asunnon ja työpaikan välinen matka” ja ”muu kuin julkinen kulkuneuvo”. Muista klikata perustelu kulkuneuvon käytölle sekä kulkuneuvon muoto, tässä tapauksessa oma auto. Kuljet säännöllisesti saman edestakaisen matkan. Seuraavaksi syötä osoitetiedot ja yhdensuuntaisen matkan pituus. Viimeisessä kohdassa syötät ajanjakson sekä matkapäivien määrän. Pääset palvelusta suoraan vero.fi -sivun ohjeisiin, joissa kerrotaan matkakuluista. Klikkaa ok ja NOIN! Nyt matkakulu on lisättynä ja voit palata ilmoittamaan muita tietoja.

Otetaan vielä toinen kuvitteellinen tilanne. Eli jos vaikka asuisit Riihimäellä ja olisit kulkenut Helsingissä töissä julkisella kulkuneuvolla. Lähdetään taas ihan normaalisti lisäämään matkakuluja, otetaan asunnon ja työpaikan välinen matka ja kuluneuvoksi julkinen. Kirjoita osoite ja yhden päivän aikana kuljetun matkan pituus. Merkitse matkustusajaksi taas koko kalenterivuosi. Kun ostat kausilipun matkapäivämäärän kertymän mukaan, joka olisi tässä tapauksessa myös 236 päivää niin kausilippu maksaa tällöin 1252 euroa.

Sitten voitkin jatkaa muiden tietojen täydentämisellä. Jos kaikki muu näyttää olevan kunnossa, voitkin lähettää veroilmoituksesi.