Verokortti verkosta -ohjevideo

Uuden verokortin tekeminen itse netissä on tosi helppoa! Suuntaa osoitteeseen vero.fi/omavero ja ennen kuin aloitat syöttämään tietojasi, etsi seuraavat tiedot esille: arvio sinun koko vuoden tuloistasi sekä tiedot sinun jo tänä vuonna saamistasi tuloista ja niistä tehdyistä ennakonpidätyksistä. Tuloja sinulla on voinut olla esimerkiksi opintorahan ja palkan muodossa. Jos olet saanut palkkaa jo tänä vuonna, niin etsi viimeisin saamasi palkkalaskelma. Tarvitset siitä tietoja verokorttimuutoksessa.

Kirjaudu sisään omilla pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Ensimmäisenä sivuna aukeaa OmaVeron aloitusnäkymä, valitse oikealta reunasta ”verokortit ja ennakkoverot”. Tässä kohtaa pystyt tulostamaan verokorttisi sekä näet tällä hetkellä voimassaolevan verokortin tiedot. Kun jatkat kohdasta ”tilaa uusi verokortti” seuraavalle sivulle, niin voit tarkastaa asiakastietosi. Tämän jälkeen  pääset syöttämää verokorttitietojasi. Eri kohtia on todella paljon, mutta ne kohdat, johon sinun ei tarvitse mitään lisätä, jäävät tyhjiksi. Löydät ohjeet aina vihreästä kysymysmerkistä, jos jokin kohta mietityttää.

Kakkossivulla ensimmäisenä näkyvät palkkatulosi. Klikkaamalla kenttää pääset syöttämään uusia tietoja. Tähän kohtaan syötetään kaikki saadut palkkatulot. Kuvitellaan että teet uutta työpaikkaasi varten muutosverokorttia. Olet ollut töissä alkuvuodesta toisella työnantajalla ja saanut palkkaa siitä yhteensä 5500 euroa. Uudesta työpaikasta tulet saamaan 1000 euroa per kuukausi neljän kuukauden ajan. Yhteensä siis koko vuoden palkat olisivat 9500 euroa. Jo saamasi palkka 5500 euroa tulee tähän ensimmäiseen kenttään. Toiseen kenttään laitat ennakonpidätyksen määrän joka olisi tässä tapauksessa 280 euroa. Ennakonpidätyksenmäärän löydät viimeisimmältä palkkalaskelmaltasi. Seuraavassa kentässä valitset arvion joko koko vuodelle tai vain loppuvuodelle. Merkitse arvio koko vuoden palkasta 9500 euroa.

Jos et olisi ollut töissä alkuvuodesta ja tekisit verokortin nyt vain uudelle työlle, niin syöttäisit saatuun bruttotuloon sekä ennakonpidätykseen 0 euroa sekä arvion loppuvuoden palkasta 4000 euroa.

Jos olet opiskelija ja saat opintotukea, muista myös merkitä tukikuukaudet verokortille. Kolmossivulla Muut tulot kohdassa klikkaa opintoraha-kohdassa kyllä ja ilmoita opintorahan määrä ilman asumislisää. Kuvitellaan että saat opintorahaa 336,76 euroa per kuukausi. Laita siis jokaiseen kuukauteen sama summa. Muista merkitä onko Kela tehnyt ennakonpidätyksen vai ei.

Nyt sinulla on kaikki tarvittava tieto kasassa. Katso vielä kerran läpi kaikki varmistaaksesi, että tiedot ovat kunnossa. Sivun alareunasta painamalla Seuraava-näppäintä lisäämään muita vähennyksiä.  Uudelleen painamalla Seuraava-painiketta pääset valitsemaan verokortin voimaantulopäivän ja toimitustavan. Tämän jälkeen pääset näkemään yhteenvedon lisäksi, mikä veroprosentti sinulle tulee.  Viimeiseksi paina Lähetä tiedot, niin pääset tulostamaan verokorttisi. Muista myös kirjautua ulos lopussa!

Joissain tapauksissa voi käydä niin, että ohjelma ei anna sinun tulostaa verokorttia itse, jolloin virkailijan pitää se vielä käydä läpi. Sinulle tulee kyllä tästä ilmoitus ja lopussa ohjelma kysyy sinun puhelinnumeroasi siltä varalta, jos meillä on jotain kysyttävää.

Yksinkertaista ja helppoa, eikö? Kun tekee uuden verokortin OmaVerossa itse, niin ei tarvitse jonottaa mihinkään ja sen voi tehdä ihan mihin vuorokauden aikaan vaan. Apua verokortin tekoon saat chatista, jonka löydät OmaVeron etusivulta.