Töihin

Touko–kesäkuussa moni opiskelija suuntaa kesätöihin. Töitä kannattaa aina etsiä avoimin mielin. Pohdi, minkälaiset työt ja mikä ala sinua kiinnostavat. Kesätyöt eivät välttämättä liity tulevaan ammattiisi, mutta kaikesta työkokemuksesta on tulevaisuudessa hyötyä.

Kesätyö on erinomainen mahdollisuus saada käytännön kokemusta työelämästä. On myös mukava tienata omaa rahaa. Kesätöiden kautta saatat myöhemmin saada osa-aikaisen tai kokoaikaisen työn. Muista, että myös kesätöistä pitää maksaa veroa. Muista myös verokortti!

Onnea työnhakuun!

Verokortti

Kaikki yli 15-vuotiaat saavat vuosittain postitse verokortin, joka pitää antaa työnantajalle. Verokortista työnantaja näkee, paljonko palkastasi menee veroa. Arvioi koko vuoden tulosi ja tarkista, onko arviosi suurempi kuin verokorttiin merkitty summa. Jos palkkasi ylittää verokorttiin merkityn tulorajan, verokorttia pitää muuttaa: voit kirjautua Verokortti verkossa -palveluun ja tehdä itsellesi uuden verokortin.

Muista, että sinun pitää koko vuoden itse tarkkailla, ylittääkö kaikkien tulojesi yhteissumma tulorajasi.

Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, voit tilata verokortin soittamalla numeroon 029 497 000.

Jos et toimita verokorttia työnantajallesi, palkastasi menee veroa 60 %.

Verokortti verkossa -ohjevideo

Freelanceverokortti

Jos sinulla on vähintään 4–5 eri työnantajaa, sinulle sopii freelanceverokortti.

Freelanceverokortissa on yksi veroprosentti ja yksi vuosituloraja. Samaa vuositulorajaa käytetään siis kaikkiin palkkatuloihisi. Veroprosentti muodostuu arvioimiesi vuositulojen mukaan.

Sinun ei tarvitse antaa alkuperäistä freelanceverokorttia työnantajille. Voit antaa heille samasta verokortista kopion tai näyttää verokorttia. Muista, että sinun pitää itse seurata verokortin vuositulorajaa. Toisin sanoen sinun täytyy pitää kirjaa siitä, kuinka paljon olet tienannut bruttona yhteensä kaikista työsuhteista vuoden aikana.

Jokaiselta työnantajalta saamastasi viimeisimmästä palkkalaskelmasta näet aina kertymän, eli kuinka paljon olet tienannut bruttona vuoden alusta. Jos yhteenlasketut tulosi kaikista työsuhteista ylittävät verokorttiin merkityn vuositulorajan, sinun kannattaa tehdä uusi verokortti. Muuten saatat joutua maksamaan mätkyjä eli jäännösveroja.

Miltä verokortti näyttää?

Klikkaa kuvat auki!

Alkuvuodesta automaattisesti postissa saapuva verokortti, josta voi valita A- tai B-tulorajan.
Portaikkoverokortti on käytössä 15-21-vuotiailla ja sitä nuoremmilla palkansaajilla. Jos teet muutoksia verokortin tulorajoihin, uusi verokorttisi tulee olemaan muutosverokortti.
Muutosverokortti jossa on B-tuloraja. Saat muutosverokortin, jos teet itse muutoksia verokorttisi tietoihin. B-verokortilla on yksi tuloraja koko vuodelle. B-vaihtoehto on sopiva epätasaisesti tuloja saavalle, eli esimerkiksi opiskelijalle.
Freelanceverokortti sopii sinulle, jos sinulla on yli 4-5 työnantajaa. Verokortissa on yksi veroprosentti, jota käytetään kaikkiin palkkatuloihisi. Veroprosentti muodostuu arvioimiesi vuositulojen mukaan. Jos tulosi ylittävä arvion, sinun kannattaa tehdä uusi verokortti. Alkuperäistä freelanceverokorttia ei tarvitse antaa työnantajalle, vaan voit antaa kopion siitä.

Veronumero

Oma veronumerosi on merkitty verokorttiisi. Jos työskentelet rakennustyömaalla, sinulla on oltava kuvallinen henkilökortti, johon on merkitty veronumerosi. Verohallinto pitää rakennusalan työntekijöistä veronumerorekisteriä. Tarkista veronumerorekisteristä, onko veronumerosi jo merkitty siihen. Jos numeroasi ei ole merkitty rekisteriin, voit pyytää veronumerorekisteriin merkitsemistä Verohallinnon palvelunumerosta 029 497 070 (puhelun hinta pvm./mpm.). Myös työnantaja voi pyytää, että veronumerosi merkitään rekisteriin.

Verokampus haastatteli kesätyöntekijöitä