Omat verot

Omat verot – onko niiden hoitaminen sinulle tuttua? Jos ei, ei se mitään, sillä monille nuorille verotus on uusi asia. Täältä löydät monia tarpeellisia neuvoja omiin veroihisi liittyen.

Veroilmoitus

Saat joka kevät postitse esitäytetyn veroilmoituksen, joka koskee edellistä verovuotta. Veroilmoitukseen on jo valmiiksi merkitty tietoja, kuten työnantajasi ilmoittamat palkat sekä verot, jotka olet palkoista maksanut.

Esitäytetty veroilmoitus on 4-osainen, johon kuuluvat ilmoitusosa, verotuspäätös, erittelyosa ja verotustodistus. Erittelyosasta näet eriteltynä tulosi ja varallisuutesi. Erittelystä näet esimerkiksi, mitä tuloa olet verovuonna saanut ja mistä, sekä kuinka paljon olet maksanut tuloista veroja. Verotustodistuksesta näet, kuinka paljon sinulla on ollut verotettavia tuloja yhteensä kyseisenä verovuonna.

Erittelyosa ja verotustodistus kannattaa säilyttää, sillä voit tarvita niitä esimerkiksi asumistukihakemukseen.

Tarkista esitäytetystä veroilmoituksesta, että tulosi ja vähennyksesi on merkitty oikein. Jos tiedot ovat oikein, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Veroilmoituksen liitteenä on lopullinen verotuspäätöksesi. Et saa enää uutta korjattua verotuspäätöstä syksyllä.

Jos huomaat veroilmoituksessasi puutteita, korjaa tiedot Veroilmoitus verkossa –palvelussa. Viimeinen palautuspäivä on merkitty veroilmoitukseesi. Esitäytetystä veroilmoituksesta voivat puuttua esimerkiksi matkakulusi tai palkkojen luvuissa voi olla puutteita. Jos korjaat veroilmoitustasi, saat syksyllä postissa korjatun eli lopullisen verotuspäätöksen. Siinä verotuksesi lopputulos on laskettu uudelleen.

Jos veroprosenttisi on ollut tuloihisi nähden liian pieni, joudut maksamaan mätkyjä eli jäännösveroja. Jos taas olet maksanut palkastasi liikaa veroa, saat veronpalautusta.

Veroilmoitus verkossa -ohjevideo

Verotustodistus

Esitäytetyn veroilmoituksen liitteenä on verotustodistus. Verotustodistuksesta näet, kuinka paljon sinulla on ollut verotettavia tuloja yhteensä kyseisenä verovuonna. Verotustodistus kannattaa säilyttää, sillä voit tarvita verotustodistusta esimerkiksi asumistukihakemukseen.

Ensiasunto

Ensimmäinen omistamasi asunto, johon muutat asumaan vakituisesti, on sinulle niin kutsuttu ensiasunto. Ensiasunto on usein asunto-osake eli oma asunto esimerkiksi kerrostalo- tai rivitaloyhtiössä. Ensiasunto voi kuitenkin olla myös kiinteistö eli esimerkiksi omakotitalo tontteineen.

Sinun ei tarvitse maksaa ensimmäisestä omasta asunnostasi varainsiirtoveroa, jos seuraavat edellytykset täyttyvät:

  • Olet 18–39-vuotias kaupantekohetkellä.
  • Omistat kaupan jälkeen asunnosta 50 % tai enemmän.
  • Ostat asunnon vakituiseksi asunnoksesi ja muutat siihen 6 kuukauden kuluessa kaupanteosta.
  • Et ole aiemmin omistanut mistään asunto-osakkeesta tai asuinrakennuksesta 50 %:a tai enempää.

Ensiasuntona asunto-osake – muista tehdä varainsiirtoveroilmoitus

Kun ensiasuntosi on asunto-osake, sinun täytyy tehdä varainsiirtoveroilmoitus Verohallinnolle, vaikka et maksakaan veroa.

Voit tehdä ilmoituksen

  • sähköisesti osoitteessa www.suomi.fi, kun sinulla on verkkopankkitunnukset
  • paperilomakkeella, jolloin voit postittaa tai tuoda lomakkeen mihin tahansa verotoimistoon.

Jos palautat paperilomakkeen, liitä mukaan kopio kauppakirjasta. Verohallinnossa leimaamme lomakkeen ja postitamme sen sinulle. Kun näytät leimatun lomakkeen asunto-osakeyhtiön isännöitsijälle, hän merkitsee sinut uutena omistajana taloyhtiön osakeluetteloon. Kysy isännöitsijältä, mitä muita asiakirjoja tarvitset omistuksesi rekisteröintiin.

Sähköiseen ilmoitukseen ei tarvita liitteitä eikä lomaketta leimata. Kun olet lähettänyt ilmoituksen, tulosta varainsiirtoveroilmoituksesi, jossa näkyy Verohallinnon vastaanottokuittaus. Näytä tämä tuloste isännöitsijälle.

Ensiasuntona kiinteistö – hae lausunto verotoimistosta

Jos ensiasuntosi on kiinteistö, sinun ei tarvitse tehdä varainsiirtoveroilmoitusta. Sen sijaan sinun pitää pyytää lausunto verotoimistosta siitä, että olet ensiasunnon ostaja. Näytä lausunto Maanmittauslaitoksella, kun haet lainhuutoa tai vuokraoikeuden kirjaamista

Tilaa lausunto soittamalla Varainsiirtoverotuksen numeroon 029 497 022. Voit pyytää lausunnon vasta, kun olet tehnyt kaupan.

Ensiasunnon edellytykset eivät täyty – maksa varainsiirtovero

Jos et täytä ensiasunnon ostajan edellytyksiä, maksa varainsiirtovero tilisiirtolomakkeella.

  • Asunto-osakkeen varainsiirtovero on 2 % kauppahinnasta.
  • Kiinteistön varainsiirtovero on 4 % kauppahinnasta.

Jos maksamisen jälkeen teet varainsiirtoveroilmoituksen paperilomakkeella, liitä mukaan kopio maksukuitista.

Verovähennykset

Voit tehdä verotuksessasi vähennyksiä, jotka pienentävät maksettavan veron määrää. Verohallinto tekee osan vähennyksistä automaattisesti. Yksi tällainen vähennys on tulonhankkimisvähennys. Tiettyjä vähennyksiä, kuten matkakuluvähennystä, sinun täytyy vaatia itse.

Jos sinulla on opintolainaa, voit saada tietyin edellytyksin opintolainavähennyksen verotuksessa. Opintolainavähennystä myönnettäessä otetaan huomioon opintolainat, jotka olet nostanut 1.8.2005 tai sen jälkeen aloittamiesi korkeakouluopintojen aikana.

Kela ratkaisee, onko sinulla oikeus opintolainavähennykseen. Jos sinulla on oikeus vähennykseen, Kela ilmoittaa siitä verottajalle. Verottaja tekee vähennyksen automaattisesti, ja vähennys näkyy veroilmoituksessasi.

Opintolainavähennystä et voi laskettaa verokortille mukaan ollenkaan.

Matkakuluvähennys

Saat vähentää kodin ja työpaikan väliset matkakulut, jos ne aiheutuvat kesätöistä tai työskentelystä opiskelun ohella. Työharjoittelusta syntyvät matkakulut saat vähentää, jos saat harjoittelusta palkkaa. Jos olet pelkästään opiskelija, et voi vähentää matkakuluja kodin ja opiskelupaikan välisistä matkoista ollenkaan.

Kodin ja työpaikan väliset matkakulut vähennetään halvimman käytettävissä olevan kulkuneuvon mukaan riippumatta siitä, mitä kulkuneuvoa olet todellisuudessa käyttänyt matkaasi. Usein halvin kulkuneuvo on julkinen kulkuneuvo.

Matkakulujen omavastuu on 750 euroa. Ilmoita matkakulusi verotuksessa vain, jos ne ylittävät omavastuun. Sinun ei kuitenkaan tarvitse itse vähentää omavastuuta, vaan verottaja tekee sen puolestasi. Ilmoita siis verovuoden matkakulut kokonaisuudessaan.

Saako opiskelukulut vähentää verotuksessa?

Opiskelusta aiheutuvia kustannuksia (esim. koulukirjoja) et voi vähentää verotuksessasi tulonhankkimiskuluina, jos opintosi ovat peruskoulutusta tai tutkinnon suorittamiseen tähtäävää koulutusta.

Tärkeät päivämäärät -mobiilisovellus

Älä enää unohda tärkeitä päivämääriä, vaan hanki mobiililaitteeseesi Verohallinnon Tärkeät päivämäärät -sovellus. Sovelluksen avulla pysyt ajan tasalla verotuksen tärkeistä päivämääristä, olitpa sitten henkilöasiakas tai yrittäjä.

Verohallinnon mobiilisovellus toimii yleisimmissä Android- ja Apple iOS -laitteissa (Android 4.1, iPhone 4S, iPad 2 -laitteet sekä uudemmat versiot). Sovellus ei toimi Windows-pohjaisissa laitteissa. Mobiilisovellus ei lähetä käyttäjän tietoja Verohallinnolle, eikä sovelluksen käyttö vaadi tunnistautumista.