Omat verot

Omat verot – onko niiden hoitaminen sinulle tuttua? Jos ei, ei se mitään, sillä monille nuorille verotus on uusi asia. Täältä löydät monia tarpeellisia neuvoja omiin veroihisi liittyen.

Veroilmoitus

Saat joka kevät postitse esitäytetyn veroilmoituksen, joka koskee edellistä verovuotta. Veroilmoitukseen on jo valmiiksi merkitty tietoja, kuten työnantajasi ilmoittamat palkat sekä verot, jotka olet palkoista maksanut.

Uusien lakimuutosten myötä veroilmoitus ja sen antaminen muuttuvat vuodesta 2019 alkaen. Muutos koskee siis jo vuodelta 2018 annettavaa veroilmoitusta. Veroilmoituksessa ovat edelleen samat tiedot kuin ennenkin, mutta ilmoitusosa poistuu kokonaan. Lakimuutosten myötä verotus myös päättyy verovelvolliskohtaisesti veroilmoitukseen merkittynä päivänä.

Sinun tulee tarkistaa esitäytetystä veroilmoituksesta, että tulosi ja vähennyksesi on merkitty oikein. Jos tiedot ovat oikein, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Veroilmoituksen liitteenä on lopullinen verotuspäätöksesi.

Jos huomaat veroilmoituksessasi puutteita, ilmoita muutoksista OmaVerossa. Viimeinen palautuspäivä on merkitty veroilmoitukseesi. Esitäytetystä veroilmoituksesta voivat puuttua esimerkiksi matkakulusi tai palkkojen luvuissa voi olla puutteita. Ilmoitettuasi muutoksista, sinulle lähetetään korjattu verotuspäätös, johon verotuksesi lopputulos on laskettu uudelleen. Uuteen verotuspäätökseen on merkitty uusi henkilökohtainen verotuksesi päättymispäivä, sekä mahdollisen veronpalautuksen tai jäännösveron maksupäivä. Jäännösveron eräpäivät ja veronpalautuksen maksupäivä määräytyvät verotuksen verovelvolliskohtaisen päättymispäivän mukaisesti.

Veroilmoituksen ohessa saat myös erittelyosan ja verotustodistuksen. Ne kannattaa säilyttää, sillä voit tarvita niitä esimerkiksi asumistukihakemukseen. Erittelyosasta näet eriteltynä tulosi ja varallisuutesi. Erittelystä näet esimerkiksi, mitä tuloa olet verovuonna saanut ja mistä, sekä kuinka paljon olet maksanut tuloista veroja. Verotustodistuksesta näet, kuinka paljon sinulla on ollut verotettavia tuloja yhteensä kyseisenä verovuonna.

Jos veroprosenttisi on ollut tuloihisi nähden liian pieni, joudut maksamaan mätkyjä eli jäännösveroja. Jos taas olet maksanut palkastasi liikaa veroa, saat veronpalautusta.

Veroilmoitus kannattaa antaa ajoissa, koska veroilmoituksen myöhässä antamisesta voi seurata myöhästymismaksu ja ilmoituksen laiminlyönnistä veronkorotus.

Veroilmoitus OmaVerossa -ohjevideo

Verotustodistus

Esitäytetyn veroilmoituksen liitteenä on verotustodistus. Verotustodistuksesta näet, kuinka paljon sinulla on ollut verotettavia tuloja yhteensä kyseisenä verovuonna. Verotustodistus kannattaa säilyttää, sillä voit tarvita verotustodistusta esimerkiksi asumistukihakemukseen.

Veronpalautus

Veronpalautuksen maksu

Verovuoden 2018 veronpalautukset maksetaan ilmoittamallesi pankkitilille. Näet veronpalautuksesi määrän ja maksupäivän verotuspäätöksestäsi. Henkilöasiakkaiden veronpalautuksille maksetaan palautuskorkoa.

Pienin palautettava summa on 5 euroa.

Verohallinto ei toimi yhteistyössä pikalainoja myöntävien yritysten kanssa.

Tilinumero

Tarkista aina esitäytetystä veroilmoituksesta tai verotuspäätöksestä, että tilinumerosi on merkitty oikein.

Jos tilinumerossa on virhe, se on muuttunut tai haluat antaa tilinumeron uutena tietona, ilmoita uusi tilinumero OmaVerossa.

Veronpalautuksen käyttäminen

Jos sinulla on jäänyt veroja maksamatta, Verohallinto käyttää veronpalautuksen niihin. Saat aina ilmoituksen, jos veronpalautuksesi käytetään maksamattomiin veroihin. Veronpalautus voidaan myös ulosmitata. Saat ilmoituksen ulosmittauksesta ulosottoviranomaiselta.

Jäännösvero

Maksaminen

Jos et ole maksanut riittävästi veroja tuloistasi vuoden aikana, sinun on maksettava puuttuvat verot jälkikäteen jäännösverona.

Jos jäännösvero on 170 euroa tai enemmän, summa jaetaan kahteen maksuerään. Alle 170 euron jäännösvero on maksettava kerralla ensimmäisenä erän maksupäivänä. Alle 10 euron jäännösveroa ei peritä.

Kannattaa huomata, että korjattu verotusilmoitus siirtää verotuksen päättymispäivää, ja sen myötä myös veronpalautuksen maksupäivä tai jäännösveron eräpäivä voivat siirtyä myöhemmäksi. Jäännösveron ensimmäisen erän eräpäivä on verotuksen päättymistä seuraavan toisen kuukauden 1. päivänä ja toisen erän eräpäivä verotuksen päättymistä seuraavan neljännen kuukauden 1. päivänä.

Jäännösverolle lasketaan korkoa. Jos maksat jäännösveron eräpäivän jälkeen, sinun on maksettava myös viivekorkoa.

E-lasku tai suoramaksu

Tilaa e-lasku verkkopankissasi tai tee toimeksianto suoramaksusta pankkisi kanssa viimeistään 3 viikkoa ennen eräpäivää. Näin maksaminen on vaivatonta eikä veron eräpäivä unohdu.

Etuudet

Etuudet ovat tukea, jonka maksaa yleensä Kela tai oman kuntasi sosiaalitoimi.

Etuuksia ovat esimerkiksi

 • yleinen asumistuki
 • asumislisä
 • opintoraha
 • koulumatkatuki
 • sotilasavustus
 • työttömän peruspäiväraha
 • sairauspäiväraha
 • ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha
 • työmarkkinatuki
 • perustoimeentulotuki.

Etuudet voivat olla verovapaita tai veronalaista ansiotuloa.

 

Verovapaita etuuksia ovat asumistuki, asumislisä, koulumatkatuki, sotilasavustus ja perustoimeentulotuki. Opiskelijoille suunnattu etu on myös opintolainavähennys, joka on verovähennys.

Veronalaista ansiotuloa ovat opintoraha, työttömän peruspäiväraha, ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha, sairauspäiväraha ja työmarkkinatuki.

 

Näet etuudet veroilmoituksestasi

Veronalaiset etuudet näkyvät joka vuosi esitäytetyn veroilmoituksen erittelyosassa.

Erittelyosasta näet

 • minkä niminen etuus on kyseessä
 • kuka etuuden on maksanut
 • paljonko etuutta on maksettu bruttona
 • paljonko etuudesta on mennyt veroja.

Nuorten etuudet liittyvät opiskeluun

Nuorille yleisimpiä etuuksia ovat yleinen asumistuki, asumislisä, opintoraha ja koulumatkatuki.

Näiden lisäksi opiskelijana voit saada myös opintolainavähennystä. Kela ratkaisee, voitko saada vähennyksen. Jos saat opintolainavähennyksen, Kela ilmoittaa siitä Verohallintoon, joka tekee vähennyksen automaattisesti. Vähennys näkyy esitäytetyssä veroilmoituksessasi.

Opintolainavähennystä ei voi koskaan laskettaa verokortille, vaan se vähennetään automaattisesti veroilmoituksella.

Kela ottaa opintorahasta automaattisesti 10 % veroa. Muille etuuksille voit tilata oman verokortin OmaVerossa tai soittamalla numeroon 029 497 000. Voit ottaa opintorahan huomioon samalla verokortilla, jolloin opintoraha vaikuttaa etuudelle muodostuvaan prosenttiin. Jos etuuden määrä on pieni etkä saa opintorahan lisäksi muita tuloja, voi ennakonpidätysprosenttisi olla jopa 0 %.

Kun haet verokorttia, sinun ei tarvitse koskaan mainita verovapaita etuuksia, kuten yleistä asumistukea, asumislisää tai koulumatkatukea. Ne eivät näy verokortissa eivätkä esitäytetyn veroilmoituksen erittelyosassa.

Ensiasunto

Ensimmäinen omistamasi asunto, johon muutat asumaan vakituisesti, on sinulle niin kutsuttu ensiasunto. Ensiasunto on usein asunto-osake eli oma asunto esimerkiksi kerrostalo- tai rivitaloyhtiössä. Ensiasunto voi kuitenkin olla myös kiinteistö eli esimerkiksi omakotitalo tontteineen.

Sinun ei tarvitse maksaa ensimmäisestä omasta asunnostasi varainsiirtoveroa, jos seuraavat edellytykset täyttyvät:

 • Olet 18–39-vuotias kaupantekohetkellä.
 • Omistat kaupan jälkeen asunnosta 50 % tai enemmän.
 • Ostat asunnon vakituiseksi asunnoksesi ja muutat siihen 6 kuukauden kuluessa kaupanteosta.
 • Et ole aiemmin omistanut mistään asunto-osakkeesta tai asuinrakennuksesta 50 %:a tai enempää.

Ensiasuntona asunto-osake – muista tehdä varainsiirtoveroilmoitus

Kun ensiasuntosi on asunto-osake, sinun täytyy tehdä varainsiirtoveroilmoitus Verohallinnolle, vaikka et maksakaan veroa.

Voit tehdä ilmoituksen

 • sähköisesti osoitteessa www.suomi.fi, kun sinulla on verkkopankkitunnukset
 • paperilomakkeella, jolloin voit postittaa tai tuoda lomakkeen mihin tahansa verotoimistoon.

Jos palautat paperilomakkeen, liitä mukaan kopio kauppakirjasta. Verohallinnossa leimaamme lomakkeen ja postitamme sen sinulle. Kun näytät leimatun lomakkeen asunto-osakeyhtiön isännöitsijälle, hän merkitsee sinut uutena omistajana taloyhtiön osakeluetteloon. Kysy isännöitsijältä, mitä muita asiakirjoja tarvitset omistuksesi rekisteröintiin.

Sähköiseen ilmoitukseen ei tarvita liitteitä eikä lomaketta leimata. Kun olet lähettänyt ilmoituksen, tulosta varainsiirtoveroilmoituksesi, jossa näkyy Verohallinnon vastaanottokuittaus. Näytä tämä tuloste isännöitsijälle.

Ensiasuntona kiinteistö – hae lausunto verotoimistosta

Jos ensiasuntosi on kiinteistö, sinun ei tarvitse tehdä varainsiirtoveroilmoitusta. Sen sijaan sinun pitää pyytää lausunto verotoimistosta siitä, että olet ensiasunnon ostaja. Näytä lausunto Maanmittauslaitoksella, kun haet lainhuutoa tai vuokraoikeuden kirjaamista

Tilaa lausunto soittamalla Varainsiirtoverotuksen numeroon 029 497 022. Voit pyytää lausunnon vasta, kun olet tehnyt kaupan.

Ensiasunnon edellytykset eivät täyty – maksa varainsiirtovero

Jos et täytä ensiasunnon ostajan edellytyksiä, maksa varainsiirtovero tilisiirtolomakkeella.

 • Asunto-osakkeen varainsiirtovero on 2 % kauppahinnasta.
 • Kiinteistön varainsiirtovero on 4 % kauppahinnasta.

Jos maksamisen jälkeen teet varainsiirtoveroilmoituksen paperilomakkeella, liitä mukaan kopio maksukuitista.

Työsuhde-edut

Saatat saada työnantajaltasi työsuhde-etuja. Niitä ovat esimerkiksi asuntoetu, ravintoetu, autoetu tai puhelinetu.

Työsuhde-edut ovat niin sanottuja luontoisetuja, jotka verotetaan palkkana. Se tarkoittaa sitä, että luontoisedun arvo lisätään palkkatuloon eli se on osa palkan verokortin tulorajaa. Verohallinto antaa joka vuosi päätöksen siitä, minkä arvoisia työsuhde-edut ovat.

Asuntoetu

Asuntoetu tarkoittaa sitä, että olet saanut työnantajaltasi asunnon käyttöösi tai asunnon käyttöoikeus on osa palkkaasi. Asunnon arvoon vaikuttavat asunnon koko, ikä ja remontointi.

Ravintoetu

Ravintoetu tarkoittaa seuraavia:

 • Työnantajasi järjestää sinulle työpaikkaruokailun.
 • Saat työnantajalta lounassetelin tai muun vastaavan, jonka avulla voit ostaa lounaan.

Autoetu

Autoetu tarkoittaa sitä, että saat käyttöösi työnantajan auton.

Autoetu voi olla niin sanottu vapaa autoetu tai vain auton käyttöetu. Vapaa autoetu tarkoittaa sitä, että työnantaja maksaa kaikki autosi kustannukset. Käyttöetuun taas kuuluu se, että maksat itse ainakin bensakulut.

Yleensä autoedun arvo on kiinteä kuukausittainen summa. Kuukausikohtaisen summan sijaan voit myös käyttää kilometrikohtaista arvoa. Siinä tapauksessa sinun pitää kuitenkin pitää ajopäiväkirjaa vapaa-ajalla ajamistasi matkoista. Ajopäiväkirjan avulla pystyt erottelemaan vapaa-ajalla ja työajalla ajetut kilometrit.

Autoedun arvoon vaikuttaa muun muassa auton ostohinta, käyttöönottovuosi ja lisävarusteet.

Puhelinetu

Puhelinetu tarkoittaa sitä, että työnantaja maksaa sinulle puhelinliittymän, joka on käytössäsi mutta työnantajasi nimissä. Puhelinetuun kuuluu se, että voit soittaa puhelimella myös vapaa-aikana omia puheluitasi.

Verovähennykset

Voit tehdä verotuksessasi vähennyksiä. Vähennyksiä voi tehdä ansiotulosta, kuten palkasta tai etuudesta. Jotkut vähennykset tehdään suoraan verosta.

Ansiotulosta tehtävät vähennykset

Ansiotulosta tehtäviä vähennyksiä ovat esimerkiksi

 • matkakulut
 • tulonhankkimisvähennys
 • ammattiliiton jäsenmaksut
 • pakolliset työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksut.

Kun vähennys tehdään ansiotulosta, tekee verottaja sen bruttopalkasta eli palkasta, josta ei ole vielä vähennetty mitään.

Kun vähennykset on tehty, jäljelle jäävästä summasta lasketaan, kuinka paljon veroja sinun pitää maksaa vuoden aikana. Tätä määrää verrataan siihen summaan, jonka olet maksanut veroina vuoden mittaan. Vertaamalla selviää, saatko veronpalautusta tai mätkyjä.

Ansiotulosta tehtävät vähennykset eivät kuitenkaan koskaan suoraan lisää veronpalautuksen määrää. Sen sijaan ne vähentävät verotettavan ansiotulon määrää eli sitä summaa, mistä sinun pitää maksaa veroja.

Maksamiesi verojen määrän näet palkkalaskelmastasi. Siihen on merkitty, minkä verran veroja työnantaja on perinyt palkastasi verokortin perusteella.

Vähennysten vaikutuksen voit helposti tarkistaa verokorttilaskurilla, kun täytät tulot ja menot laskuriin.

Verosta tehtävät vähennykset

Jotkut vähennykset tehdään suoraan verosta. Silloin vähennys pienentää suoraan sitä, kuinka paljon veroja sinun pitää maksaa vuoden aikana. Veronpalautus siis kasvaa tai jäännösvero pienenee vähennyksen verran. Jos tiedät vähennyksen määrän,  tiedät siis myös sen, kuinka paljon vähennys vaikuttaa veronpalautukseen tai jäännösveroon. Verosta tehtäviä vähennyksiä ovat esimerkiksi kotitalousvähennys ja opintolainavähennys.

Vähennysten vaatiminen verotuksessa

Verohallinto tekee osan vähennyksistä automaattisesti. Yksi tällainen vähennys on tulonhankkimisvähennys. Tiettyjä vähennyksiä, kuten matkakuluvähennystä, sinun täytyy vaatia itse. Monet vähennykset, esimerkiksi ammattiliiton jäsenmaksut ja työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksut, näkyvät jo valmiiksi esitäytetyssä veroilmoituksessa, sillä työnantaja ja liitto ilmoittavat ne Verohallinnolle vuosi-ilmoituksella.

Jos sinulla on opintolainaa, voit saada tietyin edellytyksin opintolainavähennyksen. Opintolainavähennystä myönnettäessä otetaan huomioon opintolainat, jotka olet nostanut korkeakouluopintojen aikana. Tämä koskee opintoja, jotka olet aloittanut aikaisintaan 1.8.2005.

Kela ratkaisee, onko sinulla oikeus opintolainavähennykseen. Jos saat vähennyksen, Kela ilmoittaa siitä Verohallinnolle. Verohallinto tekee vähennyksen automaattisesti, ja vähennys näkyy veroilmoituksessasi.

Opintolainavähennystä et voi saada mukaan verokortin ennakonpidätysprosenttiin.

 

Matkakuluvähennys

Saat vähentää kodin ja työpaikan väliset matkakulut, jos ne aiheutuvat kesätöistä tai työskentelystä opiskelun ohella. Työharjoittelusta syntyvät matkakulut saat vähentää, jos saat harjoittelusta palkkaa. Jos olet pelkästään opiskelija, et voi vähentää matkakuluja kodin ja opiskelupaikan välisistä matkoista ollenkaan.

Kodin ja työpaikan väliset matkakulut vähennetään halvimman käytettävissä olevan kulkuneuvon mukaan riippumatta siitä, mitä kulkuneuvoa olet todellisuudessa käyttänyt matkaasi. Usein halvin kulkuneuvo on julkinen kulkuneuvo.

Matkakulujen omavastuu on 750 euroa. Ilmoita matkakulusi verotuksessa vain, jos ne ylittävät omavastuun. Sinun ei kuitenkaan tarvitse itse vähentää omavastuuta, vaan verottaja tekee sen puolestasi. Ilmoita siis verovuoden matkakulut kokonaisuudessaan.

Saako opiskelukulut vähentää verotuksessa?

Opiskelusta aiheutuvia kustannuksia (esim. koulukirjoja) et voi vähentää verotuksessasi tulonhankkimiskuluina, jos opintosi ovat peruskoulutusta tai tutkinnon suorittamiseen tähtäävää koulutusta.

Perintöverotus

Kun saat omaisuutta perintönä tai testamentilla, siitä täytyy maksaa perintöveroa. Perintöveroa on maksettava, jos perinnönjättäjä tai perinnön- tai testamentinsaaja asui Suomessa perinnönjättäjän kuolinhetkellä. Verohallinto saa tiedon kuolemasta suoraan väestötietojärjestelmästä eli siitä ei tarvitse erikseen ilmoittaa.

Perunkirjoitus

Kuolinpesän osakkaiden on

 • pidettävä perunkirjoitus 3 kuukauden kuluessa kuolemasta
 • toimitettava perukirjasta kopio Verohallintoon 1 kuukauden kuluessa perunkirjoituksesta.

Perukirjaa käsitellään Verohallinnossa yleensä noin 6 kuukautta. Sen jälkeen jokainen perinnön- tai testamentinsaaja saa oman perintöverotuspäätöksen omasta perintöosuudestaan.

Perintöveron määrään vaikuttaa

 • perintöosan suuruus
 • perinnön- tai testamentinsaajan ja vainajan sukulaisuussuhde.

Jokainen kuolinpesän osakas on henkilökohtaisesti vastuussa vain omasta perintöverostaan. Jos perintöosa on alle 20 000 euroa, perintöveroa ei tarvitse maksaa.

Perinnön verotus

Perintö verotetaan veroluokassa I tai II.

I veroluokassa ovat

 • perinnönjättäjän aviopuoliso
 • perillinen suoraan ylenevässä tai alenevassa polvessa (kuten lapsi, lapsenlapsi, vanhempi tai isovanhempi)
 • aviopuolison suoraan alenevassa polvessa oleva perillinen
 • perinnönjättäjän kihlakumppani, jolle annetaan perintökaaressa tarkoitettu avustus.

II veroluokassa ovat muut sukulaiset sekä suvun ja perheen ulkopuoliset henkilöt. II veroluokassa perintövero on isompi kuin I veroluokassa.

Kun perukirja on käsitelty ja perintöverotus tehty, jokainen perinnön- tai testamentinsaaja saa oman perintöverotuspäätöksen. Siinä näkyy, paljonko perintöveroa täytyy maksaa. Perintöverotuspäätös kannattaa säilyttää itsellä. Sitä voi tarvita, jos perinnöksi saatua omaisuutta myydään. Perintöverotuksessa vahvistettua arvoa käytetään perityn omaisuuden hankintahintana, kun lasketaan, onko myynnissä tullut luovutusvoittoa tai -tappiota.

Lahjaverotus

Kun omaisuutta lahjoitetaan toiselle henkilölle ja lahjan arvo on 5 000 euroa tai enemmän, pitää maksaa lahjaveroa. Lahjaveroa täytyy maksaa myös silloin, jos sama henkilö antaa samalle lahjansaajalle 3 vuoden aikana lahjoja yhteensä 5 000 eurolla tai enemmän.

Lahjaveroilmoitus pitää tehdä 3 kuukauden kuluessa lahjoituspäivästä. Lahjaveroilmoitus on suositeltavaa antaa verovapaistakin lahjoista, jos lahjoitettu omaisuus on tarkoitus myydä. Lahjaverotuksessa vahvistettua arvoa käytetään yleensä hankintahintana, kun lasketaan luovutusvoittoa tai -tappiota. Lahjaveroilmoituksen voi tehdä OmaVerossa.

Lahjaveroa maksetaan esimerkiksi

 • kiinteistöstä
 • asunto-osakkeesta
 • irtaimistosta, kuten autosta ja arvopapereista
 • rahasta
 • kuolinpesän osuuksista
 • hallintaoikeudesta luopumisesta.

Jos lahjanantajia on kaksi tai useampia, lahjansaajan täytyy antaa lahjaveroilmoitus jokaiselta lahjanantajalta saadusta lahjasta erikseen.

Lahja on ennakkoperintöä silloin, jos lahjanantaja on tarkoittanut, että lahja otetaan huomioon lopullisessa perinnönjaossa. Lahjanantaja voi ilmoittaa esimerkiksi lahjakirjassa, että lahja on ennakkoperintöä. Jos lahjansaaja on oma lapsi, lahja on ennakkoperintöä, jos lahjansaaja ei ole ilmoittanut tai tarkoittanut toisin.

Ennakkoperinnöstä maksetaan lahjavero kuten tavallisestakin lahjasta, mutta ennakkoperintö otetaan huomioon lahjanantajan kuoleman jälkeen perintöverotuksessa. Käytännössä ennakkoperintö lisätään kuolinpesän varoihin ja sille laitetaan lahjoitushetken arvo. Sitten perinnönjättäjän omaisuuden ja ennakkoperinnön yhteissumma jaetaan tasan kaikkien perillisten kesken ja niistä osuuksista määrätään perintövero. Ennakkoperinnönsaajan perintöverosta vähennetään ennakkoperinnöstä aiemmin maksettu lahjavero.

Tavallinen lahja otetaan huomioon perintöverotuksessa vain, jos lahja on annettu alle 3 vuotta ennen perinnönjättäjän kuolemaa. Käytännössä lahjan arvo lisätään silloin perillisen omaan perintöosuuteen ja perintövero määrätään niiden summan perusteella. Aiemmin maksettu lahjavero vähennetään perintöverosta.

Elatuslahja

Elatuslahja tarkoittaa verovapaata lahjaa, jonka olet saanut elatustasi varten. Voit saada lahjan, vaikket olisikaan elatuksen tarpeessa. Elatuslahja ei voi koskaan olla rahana annettu lahja, vaan se on tarkoitus käyttää suoraan elatukseen. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että henkilö joka tukee elatustasi, voi maksaa laskujasi suoraan laskuttajille.

Tällaisia maksuja ovat esimerkiksi

 • yhtiövastikkeet
 • vuokrat
 • sähkölaskut
 • puhelinlaskut
 • nettimaksut
 • ulkomaan opiskelukustannukset.

Elatuslahjan edellytyksenä on se, ettet pysty käyttämään lahjaa mihinkään muuhun tarkoitukseen. Jos vanhempasi antaisi sinulle lahjan rahana, sitä pidettäisiin verotettavana lahjana, koska rahat voisi käyttää muuhunkin kuin esimerkiksi vuokraan, sähkölaskuun tai puhelinlaskuun. Tärkeää on siis se, että elatuslahjan antaja maksaa summan suoraan sille, joka on laskun lähettänyt.

Kaikkea ei voida kuitenkaan katsoa elatukseen liittyväksi kuluksi. Tällaisia veronalaisia lahjoja ovat esimerkiksi rahoitusvastikkeen ja perintöveron maksaminen sekä rahalahjat.

Verovapaissa lahjoissa on 5 000 euron raja 3 vuoden aikana. Jos siis 5 000 euron raja ylittyy 3 vuoden aikana, pitää sinun tehdä lahjaveroilmoitus OmaVerossa ja maksaa lahjavero. Lahjaveroilmoitus pitää tehdä 3 kuukauden kuluessa siitä, kun olet saanut lahjan.