Muut tulot

Tavallisten palkkatulojen lisäksi sinulla voi olla liuta muunlaisia tuloja, jos olet esimerkiksi bloggaaja, tubettaja, pokerinpelaaja tai e-urheilija: tiedätkö, miten tulosi kuuluu ilmoittaa ja miten sinua verotetaan niistä?

Bloggaaminen

Bloggaajan saamat korvaukset ovat aina verotettavaa tuloa. Jos bloggaat ja saat korvauksia rahana, toimita verokorttisi korvauksen maksajalle. Muista aina tarkistaa, että saamasi tulot on merkitty veroilmoitukseesi. Saat vähentää tuloista niiden hankintaan liittyvät menot.

Esimerkkejä bloggaajien erilaisista tuloista ja niiden verotuksesta:

 1. Sanni saa yritykseltä tuotteen, josta hän kirjoittaa arvostelun blogiinsa. Sanni saa pitää tuotteen itsellään. Tuotteen arvo on 200 euroa. Tuote on koko arvoltaan Sannin ansiotuloa. Hän tarkistaa keväällä, että tulo on merkitty hänen veroilmoitukseensa. Samalla Sanni huomaa, että hänen arvioitavakseen saamaansa pienempää, 70 euron arvoista tavaraa ei ole merkitty veroilmoitukseen. Sanni täydentää veroilmoitustaan ja ilmoittaa ansiotuloistaan puuttuvan summan.
 2. Sannia pyydetään kirjoittamaan yrityksen nettisivuille tuote-esittely yrityksen ohjeiden mukaisesti. Hän saa palkaksi 500 euroa. Tulo on palkkaa Sannille, joten hänen pitää antaa yritykselle verokortti palkanmaksua varten. Tulo on merkitty kevään veroilmoitukseen automaattisesti.
 3. Sanni on sopinut yrityksen kanssa kirjoittavansa yrityksen nettisivuille artikkeleita rahakorvausta vastaan. Sopimuksen mukaan tekijänoikeus siirtyy yritykselle. Tulo on Sannille ansiotuloa, joten hänen pitää antaa yritykselle verokortti korvauksen maksamista varten. Tulo on merkitty kevään veroilmoitukseen käyttökorvauksena.
 4. Sanni perustaa oman yrityksen, jonka kautta hän myy mainostilaa ja kirjoituksiaan muiden yritysten käyttöön. Sannin yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin, joten hän voi laskuttaa asiakkaitaan. Hän ilmoittaa tulonsa yrityksen veroilmoituksella.

Valokuvaus

Harrastatko valokuvaamista ja haluaisit myydä kuviasi ja niiden käyttöoikeuksia tai tehdä kuvauskeikkoja? Näistä saamasi tulot ovat sinulle verotettavaa tuloa. Muista antaa verokortti korvauksen maksajalle. Jos esimerkiksi myyt valokuviasi kehystettyinä, kyseessä on tavaran kauppa, jolloin ilmoitat itse saamasi tulot veroilmoituksessa. Saamistasi tuloista voit vähentää niiden hankintaan liittyvät menot.

Pokeritulot

Pelaatko pokeria Euroopan unionin ja Euroopan talousalueen sisäpuolella? Jos pelaat, silloin saamasi pokerivoitot ovat sinulle verovapaita. Alueen sisällä voitot katsotaan arpajaisvoitoiksi, joista saajan ei tarvitse maksaa veroa.

Pelaatko pokeria Euroopan talousalueen ulkopuolella? Jos peli on järjestetty muualla kuin Euroopan unionin alueella tai Euroopan talousalueella, siitä saamasi tulo on veronalaista. Saat kuitenkin vähentää verotuksessa pokeritulojen hankkimiseen liittyvät kulut, esimerkiksi osallistumismaksut. Ilmoita saamasi pokerivoitot muina ansiotuloina sen vuoden veroilmoituksessa, jolloin olet voitot saanut.

Koirankasvatus

Oletko aikeissa teettää koirallasi pentuja? Koiranpennuista saamasi myyntitulo on sinulle verotettavaa ansiotuloa. Tulosta saat vähentää kaikki tulon hankkimiseen liittyvät kulut, esimerkiksi pentujen rekisteröinti- ja eläinlääkärikulut. Ilmoita tulojen ja menojen erotus veroilmoituksessasi muuna ansiotulona.

Luovutatko koirasi jalostuskäyttöön toiselle henkilölle? Siitä saamasi palkkio on sinulle verotettavaa ansiotuloa. Ilmoita tulo veroilmoituksessasi muuna ansiotulona.

Mainostulot

Myytkö mainospaikkoja esimerkiksi blogiisi, ylläpitämällesi verkkosivulle tai vaikka videoihisi? Mainoksien näyttämisestä saatu tulo on sinulle veronalaista tuloa, josta saat vähentää sen hankkimiseen liittyvät kulut. Ilmoita tulojen ja menojen erotus veroilmoituksessasi muuna ansiotulona.

Kirpputorimyynti

Voit myydä oman perheesi käytössä olleita tavanomaisia tavaroita verovapaasti, jos saat myynnistä voittoa yhteensä enintään 5 000 euroa vuodessa.

Tavanomaisia tavaroita ovat esimerkiksi

 • vaatteet
 • astiat
 • korut
 • huonekalut
 • kodin elektroniikka
 • harrastusvälineet.

Tavanomaisia tavaroita eivät ole esimerkiksi

 • autot
 • moottoripyörät
 • veneet
 • muut vastaavat kulkuvälineet.

Yli 5 000 euron myyntivoitoista pitää maksaa veroa

Jos saat vuodessa myyntivoittoja yli 5 000 euroa, rajan yli menevät voitot ovat pääomatuloa, josta sinun on maksettava niin sanottua luovutusvoittoveroa. Voitto tarkoittaa myyntihinnan ja ostohinnan erotusta.

Jos myyt muita kuin oman perheesi käytössä olleita tavanomaisia tavaroita, sinun pitää maksaa myyntivoitosta veroa, jos myyntihinnat ylittävät 1 000 euroa. Jos tämä raja ylittyy, voitto on kokonaan veronalaista pääomatuloa. Veroa ei siis mene vain 1 000 euroa ylittävästä osuudesta vaan koko summasta.

Tavanomaisen koti-irtaimiston tai muun siihen rinnastettavan henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetun omaisuuden luovutuksesta aiheutunut tappio ei ole kuitenkaan vähennyskelpoinen. Et saa siis vähentää esimerkiksi tappiota, joka on aiheutunut omistamasi auton tai moottoripyörän myynnistä.

Kauppapaikka ei vaikuta verotukseen

Kirpputorimyynnissä sillä ei ole verotuksen kannalta merkitystä, minkälaisella kauppapaikalla myyt tavaroita. Samanlaiset säännöt pätevät tavaroihin, joita myydään perinteisillä kirpputoreilla, pihakirpputoreilla, internetkirpputoreilla ja internetin huutokauppasivustoilla.

 

Bitcoinit

Käytkö kauppaa bitcoineilla tai käytätkö muuten virtuaalivaluuttaa? Sinulle saattaa syntyä verotettavaa tuloa siinä vaiheessa, kun muunnat bitcoinit rahaksi tai ostat bitcoineilla tavaroita tai palveluja. Verotettavaa tuloa syntyy, jos virtuaalivaluutan arvo on noussut sen hankintahetkestä. Arvonnousun osuus on sinulle verotettavaa pääomatuloa, joka sinun on ilmoitettava veroilmoituksessasi.

Jos osallistut bitcoinien louhintaan, siitä saamasi virtuaalivaluutta on sinulle verotettavaa ansiotuloa. Tulo verotetaan ansiotulona sinä vuonna, kun olet sen saanut. Verotuksessa bitcoinit arvostetaan sen päivän vaihtokurssin mukaan, jolloin olet saanut ne.

Jos ansaitset erilaisissa nettipeleissä virtuaalivaluuttaa, joka voidaan muuntaa rahaksi tai muuksi rahanarvoiseksi omaisuudeksi, on se sinulle tuloa. Voit vähentää tulosta sen hankkimiseen liittyvät kustannukset. Ilmoita tulo veroilmoituksessasi muuna ansiotulona.

E-urheilu

Oletko intohimoinen e-urheilija? E-urheilusta saamasi palkka, palkkiot ja muut palkinnot tai hyvitykset ovat verotettavaa tuloa. Palkinnoksi saamasi pokaalit tai muut niihin verrattavat, lähinnä tunnearvoa sisältävät lahjat eivät ole veronalaista tuloa.

Myös ulkomailta saamasi palkinnot ovat Suomessa verotettavaa tuloa, ja ne arvostetaan käypään arvoon Suomen hintatason mukaisesti. Käyvällä arvolla tarkoitetaan hintaa, jolla palkinto olisi myynnissä kaupassa.

Jos saat palkinnon rahana, muista toimittaa palkinnon maksajalle verokorttisi. Tarkista, että saamasi tulot on merkitty veroilmoitukseesi, ja ilmoita tarvittaessa puuttuvat tiedot.

Vuokratulot

Omistatko asunnon, jota aiot vuokrata? Vuokratuloa syntyy, kun annat omistamasi asunnon, auton, veneen tai laitteen toisen käyttöön ja saat vuokrauksesta rahaa. Vuokratuloa ovat vuokran lisäksi vuokralaisen sinulle maksamat maksut, kuten vesimaksu tai autopaikan vuokra. Myös erilaisten majoituspalveluiden kautta asunnon vuokraamisesta saamasi tulo on vuokratuloa. Ilmoita vuokratulo veroilmoituksessasi.

Vuokratulo on pääomatuloa, jonka veroprosentti on 30 000 euroon saakka 30 %. Jos pääomatulon määrä ylittää 30 000 euroa, ylimenevästä osuudesta maksetaan veroa 34 %. Jos asut itse vuokralla ja vuokraat asuntoa edelleen, alivuokralaisen sinulle maksama vuokra on myös veronalaista tuloa.

Esimerkki vuokratulosta maksettavasta verosta:

Saat asunnosta vuokraa 460 euroa kuukaudessa koko vuodelta. Maksat kuukausittain yhtiövastiketta 120 euroa ja vesimaksua 24 euroa. Yhtiövastike ja vesimaksu ovat vuokratulosta vähennettäviä kuluja.

Veronalainen vuokratulosi vuodessa on 3 792 euroa [(460 e −120 e − 24 e) x 12 kk]. Maksat siitä veroa 30 % eli 1 137,60 euroa.

Tiesithän, että voit vähentää vuokraukseen liittyvät kulut verotuksessa. Näitä kuluja voivat olla esimerkiksi asunnosta

 • hoitovastike
 • vesi-, sähkö- ja lämmityskulut, jos vuokralainen ei maksa niitä
 • kiinteistövero
 • korjauskulut.

Saat vähentää verotuksessasi myös asuntoon liittyvät vuosittaiset lainan korot. Näitä kuluja saat vähentää verotuksessasi siitä päivästä lähtien, kun olet vuokrannut asunnon eteenpäin.

Varusmies- ja siviilipalvelus

Oletko suorittamassa varusmies- tai siviilipalvelustasi? Varusmiehen päiväraha ja Kelan myöntämä sotilasavustus ovat verovapaita sosiaalietuuksia, joten sinun ei tarvitse toimittaa verokorttia Puolustusvoimille.

Siviilipalvelusta suorittavan saamat etuudet käsitellään verotuksessa samoin kuin asevelvollisen etuudet. Puolustusvoimien tai siviilipalveluspaikan tarjoamat majoitus, muonitus, vaatetus, terveydenhuolto tai maksuttomat matkat ovat verovapaita etuuksia.