Muut tulot

Tavallisten palkkatulojen lisäksi sinulla voi olla liuta muunlaisia tuloja, jos olet esimerkiksi bloggaaja, tubettaja, pokerinpelaaja tai e-urheilija: tiedätkö, miten tulosi kuuluu ilmoittaa ja miten sinua verotetaan niistä?

Bloggaajan saamat korvaukset ovat aina verotettavaa tuloa. Jos bloggaat ja saat korvauksia rahana, toimita verokorttisi korvauksen maksajalle. Muista aina tarkistaa, että saamasi tulot on merkitty veroilmoitukseesi. Saat vähentää tuloista niiden hankintaan liittyvät menot.

Esimerkkejä bloggaajien erilaisista tuloista ja niiden verotuksesta:

  1. Sanni saa yritykseltä tuotteen, josta hän kirjoittaa arvostelun blogiinsa. Sanni saa pitää tuotteen itsellään. Tuotteen arvo on 200 euroa. Tuote on koko arvoltaan Sannin ansiotuloa. Hän tarkistaa keväällä, että tulo on merkitty hänen veroilmoitukseensa. Samalla Sanni huomaa, että hänen arvioitavakseen saamaansa pienempää, 70 euron arvoista tavaraa ei ole merkitty veroilmoitukseen. Sanni täydentää veroilmoitustaan ja ilmoittaa ansiotuloistaan puuttuvan summan.
  2. Sannia pyydetään kirjoittamaan yrityksen nettisivuille tuote-esittely yrityksen ohjeiden mukaisesti. Hän saa palkaksi 500 euroa. Tulo on palkkaa Sannille, joten hänen pitää antaa yritykselle verokortti palkanmaksua varten. Tulo on merkitty kevään veroilmoitukseen automaattisesti.
  3. Sanni on sopinut yrityksen kanssa kirjoittavansa yrityksen nettisivuille artikkeleita rahakorvausta vastaan. Sopimuksen mukaan tekijänoikeus siirtyy yritykselle. Tulo on Sannille ansiotuloa, joten hänen pitää antaa yritykselle verokortti korvauksen maksamista varten. Tulo on merkitty kevään veroilmoitukseen käyttökorvauksena.
  4. Sanni perustaa oman yrityksen, jonka kautta hän myy mainostilaa ja kirjoituksiaan muiden yritysten käyttöön. Sannin yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin, joten hän voi laskuttaa asiakkaitaan. Hän ilmoittaa tulonsa yrityksen veroilmoituksella.

Harrastatko valokuvaamista ja haluaisit myydä kuviasi ja niiden käyttöoikeuksia tai tehdä kuvauskeikkoja? Näistä saamasi tulot ovat sinulle verotettavaa tuloa. Muista antaa verokortti korvauksen maksajalle. Jos esimerkiksi myyt valokuviasi kehystettyinä, kyseessä on tavaran kauppa, jolloin ilmoitat itse saamasi tulot veroilmoituksessa. Saamistasi tuloista voit vähentää niiden hankintaan liittyvät menot.

Pelaatko pokeria Euroopan unionin ja Euroopan talousalueen sisäpuolella? 

Jos peli järjestetään Euroopan unionin ja Euroopan talousalueen sisällä, ovat pokerivoitot verovapaata tuloa. Alueen sisällä voitot katsotaan arpajaisvoitoiksi, joista sinun ei tarvitse maksaa veroa. Verovapaita pokerituloja sinun ei tarvitse ilmoittaa veroilmoituksessasi. Et voi myöskään vähentää pokeritulojen hankkimiseen liittyviä kuluja verotuksessa.

Onko peli järjestetty Euroopan talousalueen ulkopuolella?

Jos peli on järjestetty muualla kuin Euroopan unionin alueella tai Euroopan talousalueella, sinun täytyy maksaa veroa tulosta, jonka saat pelistä. Saat kuitenkin vähentää verotuksessa pokeritulojen hankkimiseen liittyvät kulut, esimerkiksi osallistumismaksut.

Ilmoita Euroopan talousalueen ulkopuolelta saamasi pokerivoitot muina ansiotuloina sen vuoden veroilmoituksessa, jolloin olet voitot saanut.

Oletko aikeissa teettää koirallasi pentuja? Koiranpennuista saamasi myyntitulo on sinulle verotettavaa ansiotuloa. Tulosta saat vähentää kaikki tulon hankkimiseen liittyvät kulut, esimerkiksi pentujen rekisteröinti- ja eläinlääkärikulut. Ilmoita tulot ja menot veroilmoituksessasi kohdassa muut ansiotulot.

Luovutatko koirasi jalostuskäyttöön toiselle henkilölle? Siitä saamasi palkkio on sinulle verotettavaa ansiotuloa. Ilmoita tulo veroilmoituksessasi muuna ansiotulona.

Myytkö mainospaikkoja esimerkiksi blogiisi, ylläpitämällesi verkkosivulle tai vaikka videoihisi? Mainoksien näyttämisestä saatu tulo on sinulle veronalaista tuloa, josta saat vähentää sen hankkimiseen liittyvät kulut. Ilmoita tulot ja menot veroilmoituksessasi kohdassa muut ansiotulot.

Voit myydä oman perheesi käytössä olleita tavanomaisia tavaroita verovapaasti, jos saat myynnistä voittoa yhteensä enintään 5 000 euroa vuodessa.

Tavanomaisia tavaroita ovat esimerkiksi

  • vaatteet
  • astiat
  • korut
  • huonekalut
  • kodin elektroniikka
  • harrastusvälineet.

Tavanomaisia tavaroita eivät ole esimerkiksi

  • autot
  • moottoripyörät
  • veneet
  • muut vastaavat kulkuvälineet.

Yli 5 000 euron myyntivoitoista pitää maksaa veroa

Jos saat vuodessa myyntivoittoja yli 5 000 euroa, rajan yli menevät voitot ovat pääomatuloa, josta sinun on maksettava niin sanottua luovutusvoittoveroa. Voitto tarkoittaa myyntihinnan ja ostohinnan erotusta.

Jos myyt muita kuin oman perheesi käytössä olleita tavanomaisia tavaroita, sinun pitää maksaa myyntivoitosta veroa, jos myyntihinnat ylittävät 1 000 euroa. Jos tämä raja ylittyy, voitto on kokonaan veronalaista pääomatuloa. Veroa ei siis mene vain 1 000 euroa ylittävästä osuudesta vaan koko summasta.

Tavanomaisen koti-irtaimiston tai muun siihen rinnastettavan henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetun omaisuuden luovutuksesta aiheutunut tappio ei ole kuitenkaan vähennyskelpoinen. Et saa siis vähentää esimerkiksi tappiota, joka on aiheutunut omistamasi auton tai moottoripyörän myynnistä.

Kauppapaikka ei vaikuta verotukseen

Kirpputorimyynnissä sillä ei ole verotuksen kannalta merkitystä, minkälaisella kauppapaikalla myyt tavaroita. Samanlaiset säännöt pätevät tavaroihin, joita myydään perinteisillä kirpputoreilla, pihakirpputoreilla, internetkirpputoreilla ja internetin huutokauppasivustoilla.

Puun myynnistä saama tulo on pääomatuloa. Pääomatuloista maksat veroa 30 %. Kun pääomatulot ylittävät 30 000 euroa, ylimenevästä osasta maksat veroa 34 %.

Puun myynti maatilan metsästä

Kun sinulla tai esimerkiksi maatalousyhtymällä on Y-tunnus ja myyt puuta maatilan metsästä, se on metsätalouden harjoittamista. Ilmoita puun myyntitulot erillisellä metsätalouden veroilmoituksella.

Puun myynti voi tapahtua kolmella eri tavalla:

  • Pystykaupassa ostaja huolehtii hakkuusopimuksessa määritellyn puutavaran hakkuusta ja kuljetuksesta käyttöpaikalleen.
  • Hankintakaupassa metsänomistaja etukäteen sitoutuu toimittamaan sovitun puutavaran ostajalle tiettynä aikana.
  • Käteiskaupassa puutavara kuljetetaan myyntipaikalle ja myydään ostajalle ilman etukäteissopimusta.

Puun myynti tontilta

Jos myyt puuta tonttimaalta (esimerkiksi kesämökiltä), puun myynnistä saatua tuloa ei veroteta metsätalouden pääomatulona vaan muuna pääomatulona. Ilmoita puun myynnistä saamasi tulot henkilökohtaisella veroilmoituksellasi. Voit vähentää tuloista sinulle aiheutuneet kulut.

Jos keräät luonnonvaraisia marjoja ravinnoksi ja myyt niitä itse, saamasi myyntitulo on verovapaata. Jos taas saat luonnonvaraisten marjojen poiminnasta palkkaa, tulo on veronalaista ansiotuloa.

Luonnonvaraisia poimittuja marjoja voit myydä itse esimerkiksi torilla tai tienvarren levähdyspaikalla, kunhan toiminta on satunnaista ja harrastelijamaista. Marjoja voit myydä verovapaasti suoraan ravintolalle tai tukkuostajalle. Verovapaa myynti edellyttää myös sitä, että marjoja ei ole jatkojalostettu. Jatkojalostaminen tarkoittaa sitä, että marjat olisi survottu, makeutettu tai pakastettu.

Korvaus viljeltyjen marjojen poimimisesta on aina palkkaa eli verotettavaa ansiotuloa. Jos olet tehnyt työsopimuksen marjanpoiminnasta, työnantaja ottaa palkastasi ennakonpidätyksen verokorttisi veroprosentin mukaan.

Virtuaalivaluutat

  • ovat virtuaalista rahaa, jota ei ole olemassa kolikkoina tai seteleinä
  • ovat valuuttaa, jolla pystyt maksamaan virtuaalisesti verkossa eli voit käyttää niitä valuuttana
  • liikkuvat käyttäjien välillä niin, että välissä ei ole pankkia, joka auttaisi maksun kanssa
  • saavat arvon kysynnän ja tarjonnan mukaan eli eri maiden keskuspankit eivät määrittele niille arvoa.

Käytkö kauppaa virtuaalivaluutalla tai käytätkö sitä muutoin?

Sinulle saattaa syntyä verotettavaa tuloa siinä vaiheessa, kun muunnat virtuaalivaluutat rahaksi tai ostat niillä tavaroita tai palveluja. Ilmoita virtuaalivaluutan vaihtamisesta tai käyttämisestä syntynyt voitto tai tappio OmaVerossa, veroilmoituksen kohdassa Pääomatulot – Luovutusvoitot. Valitse omaisuuden lajiksi Virtuaalivaluutat ja ilmoita pyydetyt tiedot.

Näin ilmoitat virtuaalivaluutoista saadut voitot ja tappiot OmaVerossa (vero.fi)

Voit saada lisää virtuaalivaluuttaa osallistumalla louhintaan eli luovuttamalla tietokoneesi laskentatehoa käytettäväksi.  Jos osallistut virtuaalivaluutan louhintaan, siitä saamasi virtuaalivaluutta on sinulle verotettavaa ansiotuloa (proof of work -protokolla). Ilmoita tämä tulo veroilmoituksessasi muuna ansiotulona. Maksat tulosta veroa sinä vuonna, jolloin olet saanut tulon. Verotuksessa bitcoineille lasketaan arvo sen päivän vaihtokurssin mukaan, jolloin olet ne saanut.

Jos ansaitset erilaisissa nettipeleissä virtuaalivaluuttaa, jonka olet muuntanut rahaksi tai muuksi rahanarvoiseksi omaisuudeksi, se on sinulle verotettavaa ansiotuloa.

Voit vähentää tulosta sen hankkimiseen liittyvät kustannukset. Ilmoita tulot veroilmoituksessasi kohdassa muut ansiotulot ja louhimiseen kohdistuvat kulut kohdassa Vähennykset – Tulonhankkimiskulut – Muiden kuin palkkatulojen tulonhankkimismenot. 

Sijoittaminen tarkoittaa sitä, että hankit esimerkiksi osakkeita, rahastoja tai kiinteistöjä ja tarkoituksesi on tehdä voittoa niiden avulla. Kun myyt tällaisia hankintoja pois voitolla, saat luovutusvoittoa, joka on pääomatuloa ja maksat siitä veroa.

Pääomatulojen veroprosentti on

  • 30 000 euroon saakka 30 %
  • 30 000 euroa ylittävältä osalta 34 %.

Jos myyt sijoituksia tappiolla, voit vähentää ns. luovutustappiot verotuksessa. Käytännössä Verohallinto vähentää luovutustappiot kaikista pääomatuloistasi. Jos sinulla ei ole ollenkaan pääomatuloja tai niitä on vähemmän kuin luovutustappiota, vähennys siirtyy seuraavalle 5 vuodelle eli ne voidaan vähentää myöhempinä vuosina.

Jos myyt verovuoden aikana arvopapereita enintään 1 000 eurolla, luovutusvoitto on verovapaata. Myös luovutustappioiden vähennyskelpoisuutta on rajoitettu, eli et voi vähentää luovutustappiota, jos vuoden aikana myymiesi sijoitusten hankintahinnat ovat olleet alle 1 000 euroa.

Jos pankki ei toimita ennakonpidätystä sinulle maksettavasta suorituksesta, voit pyytää Verohallinnolta luovutusvoitoista ennakkoveroja. Ennakkoa koskevat vaatimukset voit tehdä OmaVerossa, kirjallisesti, puhelimitse tai asioimalla Verohallinnon asiakaspalvelussa. Kun maksat oikean määrän veroja ennakkoon, et joudu maksamaan jäännösveroa etkä korkoa.

Sijoituksellesi saamat osingot ja luovutusvoitot – tai tappiot – näkyvät yleensä esitäytetyssä veroilmoituksessasi. Verohallinto saa niistä tiedot vuosi-ilmoituksella. Jos tietoja ei kuitenkaan ole merkitty valmiiksi veroilmoitukseesi tai ne näkyvät, mutta Verohallinto pyytää niistä lisäselvitystä, ilmoita osingot ja luovutusvoitot tai -tappiot veroilmoituksella OmaVerossa. Myös verovapaat myynnit pitää ilmoittaa.

Oletko intohimoinen e-urheilija? E-urheilusta saamasi palkka, palkkiot ja muut palkinnot tai hyvitykset ovat verotettavaa tuloa. Palkinnoksi saamasi pokaalit tai muut niihin verrattavat, lähinnä tunnearvoa sisältävät lahjat eivät ole veronalaista tuloa.

Myös ulkomailta saamasi palkinnot ovat Suomessa verotettavaa tuloa, ja ne arvostetaan käypään arvoon Suomen hintatason mukaisesti. Käyvällä arvolla tarkoitetaan hintaa, jolla palkinto olisi myynnissä kaupassa.

Jos saat palkinnon rahana, muista toimittaa palkinnon maksajalle verokorttisi. Tarkista, että saamasi tulot on merkitty veroilmoitukseesi, ja ilmoita tarvittaessa puuttuvat tiedot.

Omistatko asunnon, jota aiot vuokrata? Vuokratuloa syntyy, kun annat omistamasi asunnon, auton, veneen tai laitteen toisen käyttöön ja saat vuokrauksesta rahaa. Vuokratuloa ovat vuokran lisäksi vuokralaisen sinulle maksamat maksut, kuten vesimaksu tai autopaikan vuokra. Myös erilaisten majoituspalveluiden kautta asunnon vuokraamisesta saamasi tulo on vuokratuloa. Ilmoita vuokratulo veroilmoituksessasi.

Vuokratulo on pääomatuloa, jonka veroprosentti on 30 000 euroon saakka 30 %. Jos pääomatulon määrä ylittää 30 000 euroa, ylimenevästä osuudesta maksetaan veroa 34 %. Jos asut itse vuokralla ja vuokraat asuntoa edelleen, alivuokralaisen sinulle maksama vuokra on myös veronalaista tuloa.

Esimerkki vuokratulosta maksettavasta verosta:

Saat asunnosta vuokraa 460 euroa kuukaudessa koko vuodelta. Maksat kuukausittain yhtiövastiketta 120 euroa ja vesimaksua 24 euroa. Yhtiövastike ja vesimaksu ovat vuokratulosta vähennettäviä kuluja.

Veronalainen vuokratulosi vuodessa on 3 792 euroa [(460 e −120 e − 24 e) x 12 kk]. Maksat siitä veroa 30 % eli 1 137,60 euroa.

Tiesithän, että voit vähentää vuokraukseen liittyvät kulut verotuksessa. Näitä kuluja voivat olla esimerkiksi asunnosta

  • hoitovastike
  • vesi-, sähkö- ja lämmityskulut, jos vuokralainen ei maksa niitä
  • kiinteistövero
  • korjauskulut.

Saat vähentää verotuksessasi myös asuntoon liittyvät vuosittaiset lainan korot. Näitä kuluja saat vähentää verotuksessasi siitä päivästä lähtien, kun olet vuokrannut asunnon eteenpäin.

Satunnaisestakin vuokraustoiminnasta (esim. Airbnb) saatu tulo on veronalaista pääomatuloa.

Voit vähentää vuokraamisesta aiheutuvat kulut. Vuokratulosta voi vähentää kuitenkin vain vuokra-aikaan kohdistuvat kulut, esimerkiksi vuokralaisen hankinnasta johtuneet kulut osan hoitovastikkeesta.

Jos asunnosta on vuokrattu vain osa, kulut on suhteutettava vuokra-aikaan ja vuokrattavan alueen pinta-alaan.

Kannattaa huomioida, että koko asunnon vuokraaminen vaikka vain yhdeksi päiväksi, katkaisee oman vakituisen asumisen luovutusvoittoverotuksessa, jossa kahden vuoden yhtäjaksoinen asuminen on verovapaan myynnin edellytys.

Näin ilmoitat tiedot verkossa:

Ilmoita vuokratulot veroilmoituksella OmaVero -palvelun kautta. OmaVerossa kannattaa ilmoittaa arvio vuokratulosta kulujen vähentämisen jälkeen myös verokortille. Tällöin maksat veron tulosta jo kuluvan vuoden aikana, etkä jäännösverona.

Oletko suorittamassa varusmies- tai siviilipalvelustasi? Varusmiehen päiväraha ja Kelan myöntämä sotilasavustus ovat verovapaita sosiaalietuuksia, joten sinun ei tarvitse toimittaa verokorttia Puolustusvoimille.

Siviilipalvelusta suorittavan saamat etuudet käsitellään verotuksessa samoin kuin asevelvollisen etuudet. Puolustusvoimien tai siviilipalveluspaikan tarjoamat majoitus, muonitus, vaatetus, terveydenhuolto tai maksuttomat matkat ovat verovapaita etuuksia.

Osinko on yrityksen omistajilleen jakama voitto-osuus sen tuloista. Osinkotulojen verotus riippuu siitä, jakaako osingon pörssiyhtiö vai listaamaton yhtiö.

Pörssiyhtiön maksamasta osingosta 85 % on veronalaista pääomatuloa ja 15 % verotonta tuloa.  Listaamattoman yhtiön maksama osinko verotetaan joko ansiotulona tai pääomatulona. Osa osingosta on verotonta. Veronalaisen ja verottoman tulon määrään vaikuttaa osingon suhde osakkeen matemaattiseen arvoon.