Yrittäjyys

Yrittäjyys – yrittäjänä työskentelet itsellesi ja olet itse vastuussa omasta toiminnastasi. Yritystoiminnan laajuus voi vaihdella hyvinkin pienimuotoisesta harrastustoiminnasta aina monta henkilöä työllistävään suureen yritykseen. Yrittäjyys tuo mukanaan vapauden tehdä asiat omalla tavallasi, mutta se tuo myös vastuuta ja velvollisuuksia yhteiskunnan eri toimijoita kohtaan. Tutustu eri vaihtoehtoihin – voisiko sinustakin tulla yrittäjä?

Harrastustoiminta

Onko sinulla jokin sellainen harrastus, josta voisit tienata jonkin verran rahaa? Oletko vaikkapa kätevä käsistäsi ja rakennat linnunpönttöjä yli omien tarpeidesi? Jos myyt harrastusmielessä valmistamiasi tuotteita, sinun ei tarvitse perustaa sen vuoksi yritystä. Harrastelijana toiminta on kuitenkin luonteeltaan yrittäjämäistä ja itsenäistä. Pidä vuosittain kirjaa saamistasi tuloista, joista vähennät toimintaan liittyvät menot. Jos harrastustoiminnasta jää menojen jälkeen vielä tuloja eli voittoa, sinun on maksettava siitä veroa. Ilmoita tämä tulo veroilmoituksessa.

Nuori Yrittäjyys

Oletteko saaneet yhdessä luokkakavereidesi kanssa hyvän liikeidean, jota haluaisitte kokeilla käytännössä? Nuori Yrittäjyys -ohjelma antaa opiskelijoille mahdollisuuden kokeilla yritystoimintaa osana opintoja. Toiminta on harrastuspohjaista, ja saat yrittäjyyteen oppilaitoksen tarjoaman tuen. Jos harrastustoiminnasta jää menojen jälkeen vielä tuloja eli voittoa, se jaetaan yrityksen jäsenille. Ilmoita oma osuutesi tulosta veroilmoituksessa. Kysy lisätietoja NY-toiminnasta oppilaitoksestasi.

4H-yrittäjyys

4H-yrittäjyys sopii sinulle, jos olet 13–28-vuotias. Yrityksen voit perustaa yksin tai kaveriporukalla. Voit harjoittaa toimintaa harrastusmielessä tai perustaa oman oikean yrityksen. Paikallinen 4H-yhdistys antaa sinulle tukea koko yrityksesi elinkaaren ajan. 4H-yrittäjyydestä voit saada myös opintopisteitä. Jos saat 4H-yrityksestä tuloa, muista ilmoittaa se veroilmoituksessasi. Jos olet perustanut oikean yrityksen, jolla on Y-tunnus, ilmoita tulosi ja menosi elinkeinotoiminnan veroilmoituksella.

 Lue lisää omasta 4H-yrityksestä (4h.fi)

Yrittäminen laskutuspalveluiden kautta

Laskutuspalvelun kautta voit myydä omaa osaamistasi ilman, että perustat oikeaa yritystä. Teet palvelun kautta asiakkaallesi laskun, joka maksetaan suoraan laskutuspalvelua tarjoavalle yritykselle. Palvelun kautta sinulle maksetaan korvaus tavallisena palkkana. Tätä varten sinun pitää muistaa toimittaa verokorttisi palveluntarjoajalle. Laskutuspalveluiden käyttö on maksullista. Niiden kautta saamasi tulo näkyy automaattisesti veroilmoituksessasi – sinun pitää ainoastaan tarkistaa, että tulot on merkitty oikein.

Itsenäinen yrittäjä

Haluatko perustaa ihan oikean yrityksen? Ennen toiminnan aloittamista on tärkeää tehdä tarkat suunnitelmat yritystoimintasi laajuudesta, laadusta, kannattavuudesta ja tulevaisuudesta. Apua näiden suunnitelmien tekoon ja yritystoiminnan aloittamiseen saat Yritys-Suomen sivuilta ja alueesi uusyrityskeskuksesta.

Varmistuttuasi toiminnan kannattavuudesta on aika miettiä juuri sinulle sopivaa yritysmuotoa. Voit toimia yrittäjänä yksin tai useamman henkilön kanssa yhdessä. Yrittäjänä olet vastuussa yrityksesi mukanaan tuomista velvollisuuksista. Hyvä tilitoimisto hoitaa kirjanpitoon liittyvät asiat sujuvasti ja sinulle jää enemmän aikaa keskittyä olennaiseen – yritystoimintasi pyörittämiseen.

Yrittäjän vuosi-video