Kevytyrittäjyydellä tarkoitetaan sitä, että työllistät itsesi ja hyödynnät laskutuspalveluyritystä. Kevytyrittäjyyttä voi harjoittaa ilman, että perustaa omaa yritystä. Toiminta muistuttaa kuitenkin yrittäjyyttä, sillä kevytyrittäjä on yleensä samalla tavalla itse vastuussa toiminnastaan ja veroasioiden ja muiden velvollisuuksien hoitamisesta.
Kevytyrittäjänä teet laskutuspalvelun kautta ostajalle laskun, jonka tämä maksaa suoraan laskutuspalvelua tarjoavalle yritykselle. Laskutuspalvelun maksaa sinulle sillä perusteella joko tavallista palkkaa tai työkorvausta. Tarkista laskutuspalveluyrityksestä, kumpaa tuloa saat ja millaisen verokortin tarvitset. Palkalle ja työkorvaukselle on eri verokortit.
Lue ohjeet kevytyrittäjän verokortin hakemiseen (vero.fi).
Laskutuspalveluiden käyttö on maksullista. Hintoja voit kysyä suoraan laskutuspalveluyrityksiltä. Laskutuspalvelun kautta saamasi tulo näkyy esitäytetyssä veroilmoituksessa, mutta tarkistaa, että tulot ja muut tiedot ovat siinä oikein. Voit vähentää verotuksessa kustannukset, joita sinulle on aiheutunut kevytyrittäjänä toimimisesta. Näitä kustannuksia ovat esimerkiksi laskutuspalveluyrityksen perimät kulut ja työvälineisiin liittyvät kulut. Täydennä ne tarpeen mukaan veroilmoitukseen.
Kevytyrittäjä vastaa yleensä itse työeläkemaksuistaan, sillä useimmiten laskutuspalveluyritys ei peri näitä maksuja maksamastaan korvauksesta. Käytännössä sinun pitää hankkia yrittäjän eläkevakuutus eli YEL-eläkevakuutus. Vakuutus on pakollinen, kun tietyt ehdot täyttyvät. Ehdot liittyvät esimerkiksi siihen, kuinka pitkään toiminta jatkuu ja kuinka paljon tuloja siitä tulee. Tarkista työeläke.fi-sivuilta, milloin YEL-vakuutus on pakollinen. YEL-maksut saa vähentää verotuksessa.
Kevytyrittäjänä saatat olla myös arvonlisäverovelvollinen. Olet arvonlisäverovelvollinen, jos nämä kaksi ehtoa täyttyvät:
- Saat laskutuspalveluyrityksen kautta työkorvausta etkä palkkaa.
- Työkorvauksen määrä on yli 20 000 euroa vuoden (tammikuusta joulukuuhun) aikana.
Kun aloitat toiminnan kevytyrittäjänä, sinun pitää seurata jatkuvasti saamiasi työkorvauksia ja rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi, jos 20 000 euron raja ylittyy. Tästä ajankohdasta alkaa myös velvollisuus maksaa arvonlisäveroa. Arvonlisäverovelvollisena kevytyrittäjänä sinulla on kirjanpitovelvollisuus, ja sinun pitää seuraavana keväänä täyttää elinkeinotoiminnan veroilmoitus.
Näin rekisteröidyt arvonlisäverovelvolliseksi (vero.fi).
Oletko jo ennakkoperintärekisterissä?
Mikäli oma yrityksesi on Verohallinnon ennakkoperintärekisterissä, ja haluat silti käyttää laskutuspalveluyrityksen palveluita, sinun ei tarvitse toimittaa laskutuspalvelulle verokorttiasi. Sen sijaan sinun pitää huolehtia yritystoiminnan veroista aina itse maksamalla ennakkoveroja.
Lue uuden yrittäjän ohjeet verojen maksamiseen (vero.fi).