Tehtäväpaketti 1: ensimmäinen työpaikka ja veroasiat

Tehtävien tavoite: Tehtävät auttavat nuorta hahmottamaan ensimmäiseen työpaikkaan liittyvät veroasiat sekä turvallisen työnantajan tuntomerkit. Monesti ensimmäinen työpaikka on kesätyö, mutta myös pidempiaikainen ensimmäinen työsuhde on mahdollinen.

Voit johdatella tehtäviin esimerkiksi seuraavilla kysymyksillä:

  • Kuinka moni suunnittelee hakevansa töitä ensi kesäksi?
  • Kuinka moni on jo aiemmin hakenut töitä?
  • Kuinka moni on ollut jo töissä?

Oppilaat voivat esimerkiksi viitata niiden väitteiden kohdalla, joihin he samaistuvat. Jos ryhmäläiset ovat kokeneempia, voi heiltä kysyä esimerkiksi sitä, kuinka vanhana ensimmäisessä palkkatyössä voi aloittaa. Oikea vastaus on 14-vuotiaana (lähde: Miten saada ensimmäinen kesätyö? Näin saat kesätyön ilman kokemusta (duunitori.fi)). 

Materiaalit

Lue varastotyöntekijä Liinan esimerkki ja vastaa seuraaviin kysymyksiin: 

  1. Mistä verokortin löytää? 
  2. Miten Liina toimitti verokortin työnantajalle? 
  3. Mitkä tiedot palkkalaskelmassa pitää näkyä? 

Kokeile vero.fi:stä löytyvää veroprosenttilaskuria ja vastaa kysymyksiin. Käytä veroprosenttilaskurin tiedoissa omaa kotikuntaasi ja tehtävässä ilmoitettua tai itse valitsemaasi syntymävuotta. HUOM! Vastaukset perustuvat laskurin vuoden 2023 tietoihin.

  1. Liina tienaa kesäkuun alusta elokuun loppuun asti jatkuvissa kesätöissään 1 560 euroa kuukaudessa. Kesätöiden lisäksi Liinalla ei ole vuoden aikana muita tuloja. Kuinka suuri on Liinan veroprosentti?
  2. Ben aloittaa uudessa työssä, jonka tuntipalkka on 12,24 €. Hänen työnantajansa arvioi työtunteja kertyvän 30 viikossa. Ben tekee töitä koko vuoden. Ben ei kuulu seurakuntaan ja hän on syntynyt vuonna 2003. Kuinka suuri on Benin veroprosentti?
  3. 19-vuotias Lauri on tehnyt kahden viikon vuorolistan aikana töitä yhteensä 55 tuntia. Hänen tuntipalkkansa on 10,24 euroa. Koska Lauri on yli 17-vuotias, perii työnantaja hänen palkastaan yhteensä 7,15 % eläkevakuutusmaksua ja 1,50 % työttömyysvakuutusmaksua. Laurin veroprosentti on 1 %. Kuinka paljon Lauri saa palkkaa tililleen palkkapäivänä? Anna vastaus euron tarkkuudella.