Yrittäjyys

Yrittäjänä työskentelet itsellesi ja olet itse vastuussa omasta toiminnastasi. Tällä sivulla voit tutustua yrittäjyyden eri vaihtoehtoihin ja mahdollisuuksiin. Yrittäjyys tuo mukanaan vastuuta ja velvollisuuksia, mutta myös vapauden tehdä asiat omalla tavallasi.

Ennen yritystoiminnan aloittamista on tärkeää, että teet tarkat suunnitelmat yritystoimintasi laajuudesta, kannattavuudesta ja tulevaisuudesta. Apua näiden suunnitelmien tekoon ja yritystoiminnan aloittamiseen saat Yritys-Suomen sivuilta ja alueesi uusyrityskeskuksesta. 

Onko sinulla harrastus, josta voisit tienata jonkin verran rahaa? Oletko vaikkapa kätevä käsistäsi ja rakennat linnunpönttöjä yli omien tarpeidesi? Jos myyt tällaisia harrastuksena valmistamiasi tuotteita, sinun ei tarvitse perustaa sen vuoksi yritystä. Pidä vuosittain kirjaa saamistasi tuloista ja menoista, kuten materiaali- tai työvälinehankinnoista. Voit vähentää nämä menot harrastustoiminnan tuloista. 

  • Jos harrastustoiminnasta jää menojen jälkeen vielä tuloa eli voittoa, sinun pitää maksaa siitä veroa. Ilmoita silloin harrastustoiminnan tulot ja menot seuraavana keväänä veroilmoituksessasi kohdassa Muut ansiotulot. 
  • Jos harrastustoiminnan menot olivat yhtä suuret tai suuremmat kuin tulot, ei tietoja tarvitse ilmoittaa veroilmoituksessa. 

Oletko saanut yhdessä koulukavereidesi kanssa hyvän liikeidean, jota haluaisitte kokeilla käytännössä? Nuori yrittäjyys -ohjelma (NY) antaa peruskouluikäisille ja toisen asteen opiskelijoille mahdollisuuden kokeilla yritystoimintaa osana opintoja. Toiminta on harrastuspohjaista, ja saat yrittäjyyteen oppilaitoksen tuen. Jos harrastustoiminnasta jää menojen jälkeen vielä tuloja eli voittoa, se jaetaan yrityksen jäsenille. Ilmoita oma osuutesi voitosta seuraavana keväänä veroilmoituksessa kohdassa muut ansiotulot. Kysy lisätietoja NY-toiminnasta oppilaitoksestasi.

4H-yrittäjyys on kaikille 13–28-vuotiaille mahdollinen tapa ryhtyä yrittäjäksi. Voit perustaa yrityksen yksin tai esimerkiksi kaveriporukalla. Voit toteuttaa yritysidean joko harrastustoimintana tai perustamalla oikean yrityksen. Paikallinen 4H-yhdistys antaa sinulle tukea yrittäjyyden eri vaiheissa. 

Korkeakouluopiskelijana voit mahdollisesti saada 4H-yrittäjyydestä myös opintopisteitä. Jos saat harrastusmuotoisesta 4H-yrityksestä menojen jälkeen voittoa, ilmoita tulot ja menot seuraavana keväänä veroilmoituksessasi kohdassa muut ansiotulot. Jos olet perustanut oikean yrityksen, jolla on Y-tunnus, anna tuloista ja menoista oman yritysmuotosi mukainen elinkeinotoiminnan veroilmoitus. 

Lue lisää oman 4H-yrityksen perustamisesta 4H:n sivuilta (4h.fi).

Lue lisää elinkeinotoiminnan veroilmoituksesta (vero.fi)

Kevytyrittäjyydellä tarkoitetaan sitä, että työllistät itsesi ja hyödynnät laskutuspalveluyritystä. Kevytyrittäjyyttä voi harjoittaa ilman, että perustaa omaa yritystä. Toiminta muistuttaa kuitenkin yrittäjyyttä, sillä kevytyrittäjä on yleensä samalla tavalla itse vastuussa toiminnastaan ja veroasioiden ja muiden velvollisuuksien hoitamisesta. 

Kevytyrittäjänä teet laskutuspalvelun kautta ostajalle laskun, jonka tämä maksaa suoraan laskutuspalvelua tarjoavalle yritykselle. Laskutuspalvelun maksaa sinulle sillä perusteella joko tavallista palkkaa tai työkorvausta. Tarkista laskutuspalveluyrityksestä, kumpaa tuloa saat ja millaisen verokortin tarvitset. Palkalle ja työkorvaukselle on eri verokortit.

Lue ohjeet kevytyrittäjän verokortin hakemiseen (vero.fi)

Laskutuspalveluiden käyttö on maksullista. Hintoja voit kysyä suoraan laskutuspalveluyrityksiltä. Laskutuspalvelun kautta saamasi tulo näkyy esitäytetyssä veroilmoituksessa, mutta tarkistaa, että tulot ja muut tiedot ovat siinä oikein. Voit vähentää verotuksessa kustannukset, joita sinulle on aiheutunut kevytyrittäjänä toimimisesta. Näitä kustannuksia ovat esimerkiksi laskutuspalveluyrityksen perimät kulut ja työvälineisiin liittyvät kulut. Täydennä ne tarpeen mukaan veroilmoitukseen. 

Kevytyrittäjä vastaa yleensä itse työeläkemaksuistaan, sillä useimmiten laskutuspalveluyritys ei peri näitä maksuja maksamastaan korvauksesta. Käytännössä sinun pitää hankkia yrittäjän eläkevakuutus eli YEL-eläkevakuutus. Vakuutus on pakollinen, kun tietyt ehdot täyttyvät. Ehdot liittyvät esimerkiksi siihen, kuinka pitkään toiminta jatkuu ja kuinka paljon tuloja siitä tulee.  Tarkista työeläke.fi-sivuilta, milloin YEL-vakuutus on pakollinen. YEL-maksut saa vähentää verotuksessa. 

Kevytyrittäjänä saatat olla myös arvonlisäverovelvollinen. Olet arvonlisäverovelvollinen, jos nämä kaksi ehtoa täyttyvät:

  1. Saat laskutuspalveluyrityksen kautta työkorvausta etkä palkkaa. 
  1. Työkorvauksen määrä on yli 15 000 euroa 12 kuukauden aikana. 

Jos arvioit, että kummatkin ehdot täyttyvät ensimmäisen 12 kuukauden aikana, olet arvonlisäverovelvollinen heti kevytyrittäjyyden alusta asti. Arvonlisäverovelvollisena kevytyrittäjänä sinulla on kirjanpitovelvollisuus, ja sinun pitää seuraavana keväänä täyttää elinkeinotoiminnan veroilmoitus. 

Seuraa saamasi työkorvauksen määrä, vaikka et olisikaan arvonlisäverovelvollinen. Jos arvioit 12 kuukauden aikana saatavan työkorvauksen olevan sittenkin yli 15 000 euroa, rekisteröidy arvonlisäverovelvolliseksi mahdollisimman pian.

Näin rekisteröidyt arvonlisäverovelvolliseksi (vero.fi)

Oletko jo ennakkoperintärekisterissä?

Mikäli oma yrityksesi on Verohallinnon ennakkoperintärekisterissä, ja haluat silti käyttää laskutuspalveluyrityksen palveluita, sinun ei tarvitse toimittaa laskutuspalvelulle verokorttiasi.  Sen sijaan sinun pitää huolehtia yritystoiminnan veroista aina itse maksamalla ennakkoveroja. 

Lue uuden yrittäjän ohjeet verojen maksamiseen (vero.fi).

Kun olet tehnyt päätöksen yrityksen perustamisesta, on aika miettiä juuri sinulle sopiva yritysmuoto. Lue ohje sopivan yritysmuodon valitsemiseen (Suomi.fi). Voit toimia yrittäjänä yksin tai useamman henkilön kanssa yhdessä. Yrittäjänä olet vastuussa velvollisuuksista, joita yritystoiminta tuo mukanaan. Harkitse, tarvitsetko esimerkiksi kirjanpitoon tilitoimiston apua, että sinulle jää enemmän aikaa keskittyä varsinaisen yritystoiminnan pyörittämiseen.

Tässä vielä muutamia uudelle yrittäjälle hyödyllisiä linkkejä:

Uuden yrittäjän ohje (vero.fi)

Yrityksen perustajan muistilista (vero.fi)

Voit myös tilata uuden yrittäjän kolmiosaisen uutiskirjeen, josta saat tärkeää tietoa yrityksesi alkutaipaleen veroasioihin. Tilaa Verohallinnon uutiskirje (mailpv.net).

Varmistuttuasi toiminnan kannattavuudesta on aika miettiä juuri sinulle sopivaa yritysmuotoa. Voit toimia yrittäjänä yksin tai useamman henkilön kanssa yhdessä. Yrittäjänä olet vastuussa yrityksesi mukanaan tuomista velvollisuuksista. Hyvä tilitoimisto hoitaa kirjanpitoon liittyvät asiat sujuvasti ja sinulle jää enemmän aikaa keskittyä olennaiseen – yritystoimintasi pyörittämiseen.