Företagande

Som företagare jobbar du för dig själv och ansvarar själv för din verksamhet. På den här webbplatsen kan du läsa om olika alternativ och möjligheter att vara företagare. När du är företagare har du ansvar och skyldigheter, men också frihet att göra saker som du vill.

Innan du inleder företagsverksamhet är det viktigt att du gör upp noggranna planer för företagsverksamhetens omfattning, lönsamhet och framtid. På Företags-Finlands webbplats och vid det lokala nyföretagscentrumet får du hjälp med att göra upp planerna och inleda företagsverksamhet.

Har du en hobby som du skulle kunna tjäna lite pengar på? Kanske är du händig och bygger mer fågelholkar än vad du behöver? Om du säljer produkter som du framställt som hobby, behöver du inte grunda ett företag. För årligen bok över dina inkomster och utgifter, såsom köp av material och arbetsverktyg. Du kan dra av sådana utgifter från inkomsterna av hobbyverksamhet.

  • Om du har inkomst, alltså vinst, av hobbyverksamheten efter utgifter, ska du betala skatt på den. Anmäl då inkomsterna av och utgifterna för hobbyverksamheten i punkten Övriga förvärvsinkomster i din skattedeklaration under efterföljande vår.
  • Om utgifterna för hobbyverksamheten var lika höga som eller högre än inkomsterna, behöver du inte anmäla uppgifterna i skattedeklarationen.

Har du tillsammans med dina klasskompisar fått en bra businessidé som ni skulle vilja prova i praktiken? Programmet Ung företagsamhet (UF) ger elever i grundskoleåldern och studerande på andra stadiet möjlighet att prova företagsverksamhet som en del av studierna. Verksamheten är hobbybaserad och du får stöd för företagandet från läroanstalten. Om ni har inkomst, alltså vinst, av hobbyverksamheten efter utgifter, delas den mellan medlemmarna i företaget. Anmäl din del av vinsten i punkten Övriga förvärvsinkomster i skattedeklarationen under efterföljande vår. Begär mer information om UF-verksamheten av din läroanstalt.

4H-företagande är en potentiell metod för alla i åldern 13–28 år att bli företagare. Du kan grunda ett företag ensam eller till exempel med dina kompisar. Du kan förverkliga en företagsidé som hobbyverksamhet eller genom att grunda ett riktigt företag. En lokal 4H-förening kan ge dig stöd i olika faser i företagandet.

Om du är högskolestudent, kan du eventuellt   få studiepoäng för 4H-företagande.  Om du har vinst av ett 4H-företag i form av hobby efter utgifter, ska du anmäla inkomsterna och utgifterna i punkten Övriga förvärvsinkomster i din skattedeklaration under efterföljande vår. Om du har grundat ett riktigt företag med FO-nummer, ska du lämna en skattedeklaration för näringsverksamhet     om inkomsterna och utgifterna enligt din företagsform.

På 4H:s webbplats finns mer information om hur du grundar ett eget 4H-företag.

Läs mer om skattedeklarationen för näringsverksamhet (skatt.fi).

Med lättföretagande avses att du sysselsätter dig själv och anlitar ett faktureringsföretag. Du kan vara lättföretagare utan att du startar ett eget företag. Men verksamheten liknar företagande, eftersom en lättföretagare vanligen på samma sätt själv är ansvarig för sin verksamhet, sina skatteärenden och andra skyldigheter.

Om du är lättföretagare så fakturerar du köparen via en faktureringstjänst. Sedan betalar köparen fakturan direkt till det företag som tillhandahåller faktureringstjänsten. Baserat på betalningen betalar faktureringstjänsten ett arvode eller en arbetsersättning till dig. Kontrollera med faktureringsföretaget vilket slags inkomst du får och vilken typ av skattekort du behöver. För lön och för arbetsersättning beviljas olika typer av skattekort.

Se anvisningar om ansökan om skattekort för lättföretagare (skatt.fi).

Det kostar att använda faktureringstjänster. Du kan begära information om priser direkt av olika faktureringsföretag. Den inkomst som du har fått via en faktureringstjänst anges i den förhandsifyllda skattedeklarationen. Men du ska kolla att inkomsterna och övriga uppgifter i skattedeklarationen är korrekta. I beskattningen kan du dra av de kostnader som du har haft till följd av verksamheten som lättföretagare.   Sådana kostnader är till exempel kostnader som faktureringsföretaget har tagit ut och kostnader för arbetsverktyg. Ange kostnaderna i skattedeklarationen efter behov.

En lättföretagare står vanligen själv för sina arbetspensionspremier, eftersom faktureringsföretaget oftast inte tar ut premierna på den ersättning som företaget har betalat ut. I praktiken innebär det att du ska teckna en pensionsförsäkring för företagare, alltså en FöPL-pensionsförsäkring. Försäkringen är obligatorisk när vissa villkor uppfylls. Villkoren gäller till exempel hur lång tid verksamheten fortsätter och hur höga inkomster verksamheten ger.  Kolla på tyoelake.fi när FöPL-försäkringen är obligatorisk.. FöPL-premierna får dras av i beskattningen.

När du är lättföretagare kan du   också vara momsskyldig. Du är momsskyldig om följande två villkor uppfylls:

  1. Du får arbetsersättning, inte lön, via faktureringsföretaget.
  2. Arbetsersättningen är större än 15 000 euro under en tolvmånadersperiod.

Om du bedömer att båda villkoren uppfylls under de första tolv månaderna, så är du momsskyldig direkt när du blir lättföretagare. Som momsskyldig lättföretagare har du bokföringsskyldighet och ska fylla i en skattedeklaration för näringsverksamhet under efterföljande vår.

Följ upp beloppet på den arbetsersättning som du får, även om du inte är momsskyldig. Om du uppskattar att arbetsersättningen till dig ändå är större än 15 000 euro under en tolvmånadersperiod, ska du snarast möjligt registrera dig som momsskyldig.

Så här registrerar du dig som momsskyldig (skatt.fi).

Är du redan införd i förskottsuppbördsregistret?  

Om ditt företag är infört i Skatteförvaltningens förskottsuppbördsregister och du ändå vill använda ett faktureringsföretags tjänster, behöver du inte lämna ett skattekort till faktureringstjänsten.  Däremot ska du alltid själv sörja för skatterna på företagsverksamheten genom att betala förskottsskatt.

Se anvisningar för lättföretagare om betalning av skatter (skatt.fi).

När du har fattat ett beslut om att grunda ett företag, är det dags att bestämma en företagsform som passar just dig. Se anvisning om hur du väljer en lämplig företagsform (Suomi.fi). Du kan driva företaget själv eller tillsammans med andra. Som företagare ska du fullgöra de förpliktelser som företagsverksamheten medför. Fundera på om du till exempel behöver hjälp med bokföringen från en bokföringsbyrå så att du har mer tid på dig att koncentrera dig på att bedriva ordinarie företagsverksamhet.

Nedan finns några nyttiga länkar för nya företagare: