Varje vår får du en förhandsifylld skattedeklaration som gäller det föregående skatteårets beskattning. På skattedeklarationen har det på förhand fyllts i uppgifter, såsom de löner som din arbetsgivare betalat och de skatter som tagits ut på din lön.
Du ska i den förhandsifyllda skattedeklarationen kontrollera att dina inkomster och avdrag antecknats rätt i den. Om uppgifterna är rätt behöver du inte göra något. Skattedeklarationen är alltså då ditt slutliga beskattningsbeslut. Har din skatteprocent varit för liten i förhållande till dina inkomster måste du betala restskatt, alltså kvarskatt. Men om du har betalat för mycket skatt på din lön får du skatteåterbäring.
Om du upptäcker brister i din skattedeklaration ska du anmäla ändringarna i MinSkatt. I tjänsten hittar du också den sista inlämningsdagen för din skattedeklaration. Från den förhandsifyllda skattedeklarationen kan exempelvis dina resekostnader saknas eller så kan det finnas brister i lönesummorna. Om du anmäler ändringar får du ett nytt korrigerat beskattningsbeslut. I det nya beskattningsbeslutet har man antecknat den eventuella betalningsdagen för skatteåterbäring eller förfallodagen för kvarskatt. Förfallodagarna för kvarskatt infaller mellan juli och följande års februari och betalningsdagarna för skatteåterbäring mellan juli och december.
På ditt beskattningsbeslut ser du exempelvis vilka inkomster du fått under skatteåret och hur mycket du har betalat i skatt på dem. Det lönar sig att ange ändringar på skattedeklarationen i tid eftersom en för sent inlämnad skattedeklaration medför en förseningsavgift eller om en deklarationen inte alls lämnas en skatteförhöjning.