Uppgiftspaket 1: det första jobbet och skattefrågor

Mål med uppgifterna: Uppgifterna hjälper de unga att förstå olika skattefrågor som hänför sig till det första jobbet samt vad som kännetecknar en trygg arbetsgivare. För många är det första jobbet ett sommarjobb, men det finns även unga som har en längre första anställning.

Du kan leda in samtalet på uppgifterna till exempel genom att fråga hur många av eleverna i klassen som har

 1. Planerat att söka jobb i sommar
 2. Sökt jobb redan tidigare
 3. Haft ett jobb.

Eleverna kan till exempel räcka upp handen vid de påståenden som stämmer överens med dem. Om eleverna i gruppen är mer erfarna kan du fråga dem till exempel hur gammal man ska vara för att kunna ha avlönat arbete. Rätt svar är 14 år (källa: Miten saada ensimmäinen kesätyö? Näin saat kesätyön ilman kokemusta (duunitori.fi)).

Material till uppgifterna

 1. Läs exemplet om lagerarbetaren Lina och besvara följande frågor:
  1. Hur får jag ett skattekort?
  2. Hur lämnade Lina skattekortet till arbetsgivaren?
  3. Vilka uppgifter ska anges i lönespecifikationen?

Testa skatteprocenträknaren på vero.fi och besvara frågorna. I uppgifterna i skatteprocenträknaren ska du uppge din hemkommun och det födelseår som anges i uppgiften eller ett valfritt födelseår. OBS! Svaren grundar sig på räknarens uppgifter från 2023.

 1. Från början av juni till slutet av augusti tjänar Lina 1 560 euro i månaden i sitt kontinuerliga sommarjobb. Utöver sommarjobbet har Lina inga andra inkomster under året. Hur hög är Linas skatteprocent?
 2. Ben börjar i ett nytt jobb där timlönen är 12,24 euro. Hans arbetsgivare uppskattar antalet arbetstimmar till 30 per vecka. Ben jobbar hela året. Ben hör inte till någon församling och är född 2003. Hur hög är Bens skatteprocent?
 3. Lasse, 19 år, har under en två veckor lång skiftlista arbetat totalt 55 timmar. Hans timlön är 10,24 euro. Eftersom Lasse är över 17 år tar hans arbetsgivare ut totalt 7,15 % i pensionsförsäkringspremie och 1,50 % i arbetslöshetsförsäkringspremie på hans lön. Lasses skatteprocent är 1 %. Hur mycket lön får Lasse på sitt konto på lönedagen? Ange svaret med en euros noggrannhet.