Varastotyöntekijä

Liina on aloittamassa työt ensimmäisessä työpaikassaan. Hän sai pian työhaastattelun jälkeen kuulla, että hän pääsee töihin ruokakaupan varastolle. Liina on innoissaan uudesta työstä ja päättää selvittää siihen liittyvät asiat hyvissä ajoin. 

Liinan tuleva esihenkilö on pyytänyt, että Iina toimittaa verokortin palkanlaskijalle heti ensimmäisellä työviikolla. Liinalla on tallessa verokortti, jonka hän on saanut alkuvuodesta postitse kotiin. Verokortti on voimassa vuoden loppuun ja vielä seuraavan vuoden tammikuun ajan. Liinaa kuitenkin askarruttaa verokorttiin merkityn tulorajan suuruus. 

Liina saa työstä tuntipalkkaa. Verokortin tulorajan arviointia varten Liina laskee, kuinka paljon hän saa vuoden aikana tuloja. Hän käyttää laskemiseen työsopimuksessa arvioitujen työtuntien määrää ja tuntipalkkaa. Näin hän saa selville arvioidut kuukausittaiset bruttotulot eli ne tulot, joista ei ole vielä vähennetty mitään. Kuukausipalkan avulla Liina laskee arvion loppuvuoden tuloista. Liina toteaa, että verokortin tuloraja loppuvuodelle on liian pieni. Liina päättää nostaa sitä ajoissa. 

Liina tekee itselleen uuden verokortin OmaVero-palvelussa. Liina tallentaa verokortin tietokoneelleen pdf-muodossa ja lähettää sen esihenkilöltä saamansa ohjeen mukaan salatulla sähköpostilla palkanlaskentaan. Myös kuva tai kuvakaappaus verokortista olisi riittänyt työnantajalle. 

Liina saa Kelalta yleistä asumistukea. Koska Liinan tulot kasvavat työpaikan myötä, hän ilmoittaa tulot Kelalle asumistuen tarkistusta varten. Tarkistushakemukseen Liina antaa tuloista saman arvion, jonka hän on jo laskenut verokorttia varten. 

Ensimmäisen palkkapäivän lähestyessä Liina tarkistaa palkkalaskelmansa. Liinan työnantaja käyttää palkkalaskelmien välittämiseen verkkopankkia, joten Liina saa laskelman omasta verkkopankistaan. Palkkalaskelma löytyy useimmiten verkkopankista. Palkkalaskelmasta näkyy bruttopalkka ja se, kuinka paljon palkasta on mennyt veroa sekä työeläkevakuutus- ja työttömyysvakuutusmaksuja. Palkkalaskelmassa on kerrottu myös se, kuinka paljon palkkaa työnantaja on yhteensä maksanut kuluvan vuoden aikana. 

Liinan muistilista: 

  • Tarkista verokorttisi tuloraja. Jos arvioit, että tuloraja loppuvuodelle ei riitä, tee uusi verokortti OmaVero-palvelussa (vero.fi/omavero). 
  • Toimita verokortti työnantajalle ajoissa. Kysy tarvittaessa ohjeet siihen, miten verokortti pitää toimittaa. 
  • Jos saat etuuksia, esimerkiksi asumistukea, ilmoita Kelalle, että tulosi muuttuvat. 
  • Tarkista palkkalaskelmastasi, että palkka on maksettu oikein. 
  • Kysy tarvittaessa neuvoa. Esihenkilösi osaa varmasti auttaa!