Penningbrott-podcast

Podcasten Penningbrott som har fått sin inspiration från stilen True crime berättar om brott inom grå ekonomi. Den fiktiva podcasten bygger på verkliga händelser, och den klär i ord de risker och följder av snabba pengar som deltagande eller omedveten medverkan i grå ekonomi kan leda till.

Innan ni lyssnar på avsnittet kan ni diskutera grå ekonomi och svartarbete. Vad är svartarbete? Vilka är riskerna med svartarbete? Och vad avses med grå ekonomi och hur skadar den samhället eller den enskilda medborgaren?

Uppgifter

Uppgifternas kravnivå: medelsvår

Lyssna på alla tre avsnitt av podcasten Penningbrott. Varje avsnitt tar ungefär en halv timme. Efter varje avsnitt finns det specifika uppgifter för avsnittet.

När ni har lyssnat på hela serien kan ni diskutera följande frågor i små grupper eller tillsammans med hela klassen:

 • Vilka tankar väckte podcast-avsnittet?
 • Vad kan du göra för att bekämpa grå ekonomi?
 • Vad har ett kvitto med bekämpningen av grå ekonomi att göra?

Eero som transporterat snus som en väntjänst tänkte inte på påföljderna när det enkla uppdraget lockade till en biltur med flickvännen. Polisbilen som kom emot fick dock kallsvetten att bryta fram på pannan. Visst är det lagligt att skaffa snus för eget bruk men transporten av mer än 600 stock med stark snus leder säkert till påföljder som Eero inte har en aning om…och för dessa påföljder får Eero betala ännu lång in i framtiden.

Manus och läsare av det ursprungliga finska avsnittet: Juulia Raivio. Det svenskspråkiga avsnittet producerades med artificiell intelligens. 28 min.

Avsnittet kan också läsas i textformat.

Uppgifter

Diskutera följande frågor i små grupper eller tillsammans med hela klassen:

 • Varför kan det leda till problem om du hämtar snus eller vape från Sverige till Finland åt en kompis?
 • Vad betyder det när ansvaret för en skuld är gemensamt?
 • Hurdana tankar väcker påföljderna för Eero och Nina i podcast-avsnittet?

Aino hade ett perfekt liv. Hon använde de pengar som hon fått för att youtuba om videospel till att skaffa sig ett tjusigt liv. Handeln med Bitcoins och andra virtuella valutor möjliggjorde både en egen bostad vid havsstranden och lyxresor. Tanken på skatter glömde hon lika snabbt som den dök upp. Till Ainos olycka var också skattemyndigheten intresserad av hennes inkomster på hundratusentals euro och snart förstod Aino vad som avses med skattebedrägeri.

Manus och läsare av det ursprungliga finska avsnittet: Juulia Raivio. Det svenskspråkiga avsnittet producerades med artificiell intelligens. 26 min.

Avsnittet kan också läsas i textformat.

Uppgifter

Diskutera följande frågor i små grupper eller tillsammans med hela klassen:

 • Aino berättade inte ärligt om sina inkomster i den utredningsbegäran hon fått av skatterevisorn. Varför svarade hon undvikande?
 • Varför ledde det till problem när hon inte hade deklarerat inkomsterna av sociala medier och virtuella valutor?
 • Hurdana tankar väcker påföljderna för Aino i podcast-avsnittet?

Roope som är i tjugoårsåldern hade enorma skulder. Det visste också Tommi som erbjöd honom en möjlighet att förtjäna lätta pengar. Roope litade på sin kompis och tog tillfället i akt. Den idiotsäkra planen ledde till ett nyöppnat konto, och pengar började byta ägare. Snart knackade polisen på dörren och misstänkte Roope för ett allvarligt brott och förde honom till förhör. Vad hade hänt? Hur blev Roope en bricka i organiserade brottslighetens spel?

Manus och läsare av det ursprungliga finska avsnittet: Juulia Raivio. Det svenskspråkiga avsnittet producerades med artificiell intelligens. 32 min.

Avsnittet kan också läsa i textformat.

Uppgift:
Diskutera följande frågor i små grupper eller tillsammans med hela klassen:

 • Varför uppstod det problem när nätbankskoderna överläts till andra?
 • Roope berättade inte allt i polisförhören. Vad var det som bromsade honom?
 • Hurdana tankar väcker påföljderna för Roope i podcast-avsnittet?