Sallan keissi

Harrastuksesta tuloja

Salla on jo usean vuoden ajan valmistanut harrastuksenaan vaatteita, koruja ja sisustusesineitä. Hänen töitään esittelevä Instagram-tili on saanut paljon seuraajia, jotka haluavat ostaa Sallan tekemiä tuotteita.

Salla ei ole saanut kesätöitä, joten hän päättää käyttää enemmän aikaa uusien tuotteiden valmistukseen ja niiden myyntiin netissä sekä erilaisissa kesätapahtumissa. Salla hankkii materiaaleja tuotteiden valmistamista varten ja sopii myyntipisteensä pystyttämiskuluista tapahtumajärjestäjien kanssa. Salla neuvottelee paikallisen kesäkioskin pitäjän kanssa sopimuksen, jolla hän saa tuotteitaan kioskiin myyntiin. Kioskin omistaja saa 10 % tuotteiden myyntituloista.

Sallan toiminta on pientä ja hän harjoittaa sitä harrastuksenomaisesti, joten hänen ei tarvitse vielä perustaa omaa yritystä. Tuotteista saatu myyntivoitto on Sallalle verotettavaa ansiotuloa. Hän pitää kirjaa tuloistaan ja menoistaan. Myyntivoittoa on se osuus myyntitulosta, joka jää jäljelle, kun Salla on vähentänyt tuloista kaikki tuotteiden valmistamiseen ja myyntiin liittyvät menot. Hän saa vähentää tuloista materiaalihankinnat, tapahtumien myyntipisteistä aiheutuneet kulut sekä sen osan myyntituloista, jonka kioskin omistaja pitää (10 %). Salla ilmoittaa esitäytetyssä veroilmoituksessaan harrastustoiminnan tulot ja menot. Salla ansaitsee harrastuksestaan kesärahaa 2 300 euroa.

Sallan muistilista

  • Pidä muistiinpanoja tuloista ja menoista.
  • Ilmoita tuotteiden myyntitulot ja niihin kohdistuvat kulut veroilmoituksellasi OmaVero -palvelussa veroilmoituksen kohdassa ”Muut ansiotulot”. Kirjoita tarkempi selvitys tuloista sekä menoista Lisätietoja-kenttään.
  • Säilytä kuitit ja tositteet itselläsi 6 vuotta sen jälkeen, kun verotus on päättynyt.